maanantai 5. lokakuuta 2009

Euroopan autokanta

Suomessa ajetaan Euroopan vanhimmilla autoilla
Autoalan keskusliiton mukaan liikenteessä olevien autojen keski-ikä oli viime vuonna juuri alle 10 vuotta. Eurooppalainen tilasto lisää siihen päälle vielä melkein vuoden. Totuus on, että vain Kreikassa ja Norjassa ajetaan vanhemmilla autoilla kuin meillä.


Liikenteessä olevien henkilöautojen keski-ikä oli viime vuoden lopussa 9,9 vuotta. Autojen keski-ikää on laskenut AKE. Suomessa liikkui viime vuonna 4,60 miljoonaa ajoneuvoa. Autojen määrä on vähenyt verrattuna edellisen vuoden loppuun.

Liikenteessä käytössä olleiden henkilöautojen keski-ikä oli AKEn mukaan vuoden lopussa 10,1 vuotta. Ilman museoautoja päästiin juuri alle kymmenen vuoden, 9,9 vuoteen.


Autoalan tiedotuskeskuksen mukaan autokanta on Suomessa peräti 10,7 vuotta vanhaa. Lähimmäksi ikääntyneitä suomalaisautoja pääsevät norjalaiset ja kreikkalaiset. Kreikassa ajetaan keskimäärin 10,1-vuotiailla ja Norjassa 10,2-vuotiailla autoilla.

Britanniassa ajetaan selvästi Euroopan uusimmilla autoilla. Maassa autokannan keski-ikä on 6,7 vuotta. Myös italialaiset ja itävaltalaiset halajavat uusia autoja. Rakas naapuri, Ruotsi, pitää autokantansa keski-ikää 9,4 vuodessa.

Kaikkien rekisterissä olevien henkilöautojen keski-ikä oli viime vuonna 11,0 vuotta. Rekisterissä oleva henkilöautokanta on vuodessa vanhentunut, sillä vuonna 2007 koko henkilöautokannan keski-ikä oli 10,7 vuotta. AKE selvittää, että henkilöautojen keski-iän lievä nousu selittynee kesäautoilla: niitä ei enää poisteta rekisteristä, vaan otetaan pois liikenteestä.

Yleisin auto Suomen teillä on Toyota Corolla. Niitä on yli 150 000 kappaletta. Selvä kakkonen on VW Golf 96 000 autolla ja Opel Astroja 75 000 autolla. Diesel-henkilöautojen määrä kasvoi viime vuonna 16,7 prosenttia.

Ei kommentteja: