tiistai 13. lokakuuta 2009

Suomi-Finland

Suomi on yksi maailman pohjoisin maissa. Lappi, joka sisältää vain noin kolmasosa Suomen, sijaitsee Napapiirillä. Koska sen syrjäinen sijainti on vaikea päästä, Suomi ei saa saman verran kävijöitä kuin muiden maiden Skandinaviassa.
Suomen pinta-ala on noin 130.000 neliökilometriä, mikä tekee siitä yhden suurimmista maista Euroopassa, ja siellä asuu viisi miljoonaa ihmistä. Suomen pääkaupunki Helsinki, joka sijaitsee maan etelä-alueen väkiluku on noin puoli miljoonaa.
Suomessa on noin 700 kilometriä pitkä ja se on suurin leveys 335 km. Sen rantaviiva on noin 680 kilometriä pitkä.
Suomi rajautuu Ruotsissa, Norjassa ja Venäjällä, ja on maantieteellisesti jaettu kolmeen eri alueille, joilla kullakin on omistaa erillinen pinnanmuodostus ja ilmasto. Nämä alueet ovat rannikolla tavallinen, Lake District, ja ylämaan pohjoisessa.
Suomessa on noin 187888 järvet - enemmän järviä kuin missään muussa maassa maailmassa. Suurin osa näistä järvet ovat erittäin matalia - noin 25 metriä syvä - eikä yksikään niistä ovat yli 300 metriä syvä. Suurin järvi, Saimaa, sijaitsee lähellä Venäjän rajaa. Suurin osa Suomen järvissä on erittäin kapea, ja he ovat myös koti-Suomessa on useita saaria, joiden määrä noin 180.000.
Suomen suurimmat joet ovat Kemin, Tornionjoen, Muonio, Oulu, ja Vuoksen. Kaikki Suomen joet ovat avainasemassa menestyksen maan puunkorjuun alalla. Lisäksi Kemi on Suomen pisin joki, ja edistää maan tuotannosta on vesivoimaa, samoin kuin sen lohiteollisuus.
Suomen rantaviiva sisältää monia lahtia ja aukkoa, vaikka rannikolla on tuhansia pieniä saaria. Ahvenanmaa, joka on enemmän kuin 6500, ovat Suomen tärkein. Nämä saaret sijaitsevat Pohjanlahdella pois Suomen etelärannikon.
Lemmenjoki on Suomen suurin kansallispuisto, joka sijaitsee pohjoiseen napapiiriltä. Lemmenjoen laaksoon, joka on tunnettu sen kultatalletukset, sijaitsee tässä kansallispuisto.
Kehotamme sinua Lisätietoja Suomen viettämällä aikaa selailemassa Suomen kartan alla.
Kartta Suomen
Liittyvät Scandinavian Kartta Websites
Kartan Denmark - Tanskan kartta ja maantieteestä.
Kartta Norja - Norjan kartta ja maantieteestä.
Kartta Ruotsin - Ruotsin kartta ja maantieteestä.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Tykkäsin tästä kovasti!Lappi viekin sitten aika suuren alueen täällä Suomessa.Pääsispä joskus käymään siellä.Suomi on muutenkin hyvin kaunis maa.Paljon järviä.
Kaunis nimi muuten tolla kansallispuistolla:Lemmenjoki.

Kiitos:)!

Krista kirjoitti...

tykkään sun blogistasi paljon Jani!Kiinnostavaa tietoa!joo suomi on kaunis maa ja joskus ois kiva käydä jopa lapissa,mut ehkä liian pitkä matka sinne!Tää on hieno blogi!!!!!!teen sulle huomenna lisää kommentteja!Valvon myöhään tänään.kiinnostavaa tekstiä Jani!hyvin tehty!