lauantai 9. tammikuuta 2010

SAMUEL HAANPÄÄ FINLAND BASKETBALL NATIONAL TEAM

23.6.2009

Suomen maajoukkueen nuoreen kaartiin kuuluva 203-senttinen Samuel Haanpää joutui heti päättyneen pelikauden alussa kasvotusten ammattilaisurheilun realiteettien kanssa, kun suomalaislaiturin listoilleen värvännyt Capo D'Orlando joutui luopumaan sarjapaikastaan Italian liigassa talousvaikeuksien vuoksi. Sopimuksen kariuduttua Haanpää siirtyi loppukauden kestävällä sopimuksella Ranskan kolmosliigan Fos Quest Provenceen käynnistämään ammattilaisuraansa.

Erinomaisella kaukoheittopelillään ammattilaisjoukkueiden kiinnostuksen herättänyt 22-vuotias Haanpää värvättiin viime vuoden elokuussa Italian liigaan vain kahden NCAA-yliopistoliigassa vietetyn kauden jälkeen. Valparaison yliopiston ennätyskirjojen kärkeen huikealla kolmen pisteen heittoprosentillaan (44,4 %) päätynyt Haanpää joutui kuitenkin kokemaan karvaan pettymyksen, kun suomalaislaiturin listoilleen haalinut Capo D'Orlando suljettiin Italian Serie A:n ulkopuolelle aivan kauden kynnyksellä.

- Capon sulkeminen sarjasta tuli minulle siinäkin suhteessa huonoon saumaan, että useimpien maiden ammattilaissarjat olivat ehtineet jo alkaa. Suoraan yliopistosta tulleena pelaajana minulla ei ollut näyttöjä eurosarjoista, joten uuden seuran etsiminen oli vaikea prosessi, kertaa Haanpää vajaan vuoden takaisia tapahtumia.

Juuri ennen joulua Haanpää löynsi tiensä Ranskan kolmosliigan (NM1) Fos Quest Provenceen, jossa suomalaislaituri ehti pelata 19 ottelua 9,1 pisteen ja 3,1 pisteen keskiarvoilla 24,5 minuutissa ottelua kohden. Kolmen pisteen heitoistaan Haanpää upotti 45 % ja vapaaheitoistaan 91 %. Fos Quest päätyi liigan sarjataulukossa kolmannelle sijalle ja jäi käytännössä voiton päähän sarjanoususta Ranskan kakkosliigaan ProB:hen.

- Ranskan kolmosliigassa oli paljon pelaajia, jotka olivat jo ohittaneet huippunsa ja siirtyneet maan kahdelta ylimmältä sarjatasolta jäähdyttelemään. Ero etenkin NCAA:han, jossa nuoret pelaajat vetivät kaikki tilanteet loppuun sata lasissa, oli aika suuri, Haanpää arvioi.

Puheet Ranskan kolmosliigasta saattavat olla harhaanjohtavia, sillä Ranska kuuluu Euroopan koripallomaiden terävimpään kärkeen. Haanpää itse pitää Ranskan kolmosliigaa tasoltaan Suomen Korisliigaa vastaavana.

- Melkein kaikissa joukkueissa pelasi kahdeksan ammattilaista. Amerikkalaisia sai olla vain yksi joukkuetta kohden, mutta Bosman-säännön mukaan pelaavia eurooppalaisia oli liigassa paljon. Liigan parhaat pelaajat olivat todella taitavia.

Maailman huiput vastassa

Ranskan kolmosliigan kausi päättyi toukokuun viimeisellä viikolla. Vaikka kausi päättyi nousujohteisesti, Haanpää myöntää, että hänen pelipaikkansa kaudella 2009/10 on vielä hämärän peitossa. Talouden globaali taantuma näkyy koripalloparketeilla asti.

- Monet joukkueet eivät ole hirveästi halunneet edes puhua tulevasta kaudesta, koska sponsoreista ei ole kellään tarkkaa tietoa ja se vaikeuttaa budjetin hahmottamista. Maaottelut ovat kuitenkin hyvä näyteikkuna tulevaisuuden kannalta, pohtii Haanpää alkanutta kesää.

Palattuaan Ranskasta Suomeen Haanpää ei ole käyttänyt turhaa aikaa lepäilyyn, vaan hän on ylläpitänyt kesäkuun ajan kuntoaan omatoimisesti maajoukkueleirityksiä odotellessa.

- Kauden jälkeen pidin parin päivän paussin, mutta tavoitteeni oli siirtyä seurajoukkuekaudesta maajoukkuekauteen mahdollisimman lyhyellä breikillä. Maajoukkueella on edessään kova kesä ja paljon pelejä, eikä leirille auta mennä keskenkuntoisena. Mielestäni olen nyt aika hyvässä tikissä.

Viime kesänä Haanpää sai tililleen kaksi miesten maaottelua ennen kuin sormivamma pakotti hänet kentän laidalle aina alkusyksyyn asti. Vaikka Haanpää myöntää näyttöhalujensa olevan suuret, tärkein päämäärä ei unohdu.

- Luulen, että jokainen pelaaja asettaa omien tavoitteidensa edelle sen, että joukkue on parhaassa mahdollisessa iskussa karsintapelien alussa. Ennen karsintoja pääsemme joukkueen kanssa pelaamaan joitain maailman huippumaita vastaan. Sen pitäisi edesauttaa meitä olemaan valmiina silloin, kun karsintapelit käynnistyvät, viittaa Haanpää Suomen valmistaviin maaotteluihin muun muassa Brasiliaa ja Angolaa vastaan.

Lue myös seuraavat artikkelit

Samuel Haanpää on harjoitellut kesäkuun ajan omatoimisesti maajoukkuepestiä silmälläpitäen.
Ennen ensimmäistä ammattilaiskauttaan Haanpää nakutti tiensä Valparaison yliopiston historiankirjoihin.

Ei kommentteja: