maanantai 25. tammikuuta 2010

SKI CROSS-TEAM FINLAND



KRAUSE JA HUTTARY SKI CROSSIN VALTIAAT RUKALLA

Suomalaisilla vahva panos

Itävallan Karin Huttary ja Tshekin Tomas Kraus veivät ensimmäiset Ski Crossin MM-kultamitalit Rukan freestylen MM-kilpailuissa. Suomen joukkueen panos päivän kisassa oli varsin vahva, vaikka mitalitili ei avautunutkaan.

Ski Crossin finaali oli juuri sellainen kuin mitä siitä odotettiinkin: vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Kontakteja, ohituksia ja kaatumisia nähtiin lukuisia, ja oman osansa näistä saivat suomalaislaskijatkin.


Värikkäiden vaiheiden jälkeen voittajaksi selviytyi miesten puolella maailmancupia hallinnut Tshekin Tomas Kraus, toiseksi laski Ruotsin Jesper Brugge ja kolmanneksi Norjan Audun Grönvold.
- Tämä kausi on ollut uskomaton ja kultamitali teki siitä täydellisen, maailmancupin voitonkin korjannut tshekki tuumi tyytyväisenä mitalihaastattelussa.
Yhtä tyytyväinen oli myös hopeamies Bruggekin.
- Voittoon täytyy aina tapella, hän muistutti.
Norjan Grönvold, joka laski alppihiihdon maailmancupia vielä viime kaudella, arveli ennen finaalia, ettei Rukan radalla nähdä paljonkaan ohituksia. Hän oli kuitenkin väärässä.
- Voittoon tarvitaan monenlaisia taitoja. Kovin ja fiksuin laskija voittaa yleensä, hän myönsi.

Ruotsille melkein kaksoisvoitto

Naisissa nähtiin finaalissa suomalaisväriäkin, mutta Anu Pesosen mitalijahti kaatui sananmukaisesti omaan virheeseen ja ensimmäiset MM-mitalit menivät muille. Voittajaksi selviytyi Itävallan Karin Huttary, joka vielä muutama vuosi sitten laski alppihiihtoa Ruotsin passilla. Ruotsin voinkin sanoa saaneen kaksoisvoiton, sillä hopean kumarsi Ruotsin Magdalena Iljans ja pronssia Ranskan Ophelie David.
- En pitänyt itseäni ennakkosuosikkina, joten minulla ei ollut menestyspaineita, Huttary totesi.
- Tietenkin toivoin mitalia, mutta tässä lajissa voi tapahtua ihan mitä tahansa.
Hopeanainen Iljans oli kolmikon pettynein, sillä 35-vuotias ruotsalainen on ajatellut lopettaa pitkän uransa pian ja olisi mielellään lopettanut maailmanmestarina.
- Valitsin laineiden jälkeen väärän laskulinjan ja Karin pääsi ohitseni, Iljans harmitteli.
Maailmancupin voittaja Ophelie David sen sijaan oli tyytyväinen pronssiinsa, koska karsinnan jälkeen hän pelkäsi olevansa liian hidas.
- En huomannut, että Anu (Pesonen) kaatui alussa ja luulin, että minun pitää todella taistella mitalista, David kertasi.

Pesoselle jäi vielä parannettavaa

Suomalaisten leirissä tunnelmat kisan jälkeen olivat hieman ristiriitaiset. Anu Pesosen finaalipaikka ja Juha Haukkalan b-finaalipaikka olivat loistavia suorituksia, mutta samalla Jenni Kilpisen ulosajo ja Tommi Viirretin kaatuminen ja loukkaantuminen aivan maaliviivalla vetivät suunpieliä alaspäin.
- Jäi paljon vielä korjattavaa. Kaaduin alkupätkällä selälleni, mutta se oli ihan oma mokani, Pesonen tuumi kukituksen jälkeen.
- Olen kuitenkin todella, todella tyytyväinen tähän tulokseen. En ole aikaisemmin päässyt näin pitkälle.
Pesonen myönsi, että startti on hänelle laskujen akilleen kantapää, ja tällä kertaa hän jäi suorastaan starttiporttiin kiinni. Radalla Pesonen onnistui kuitenkin ohittamaan aina vähintään yhden laskijan.
- Juuri näistä ohituksista sai mahtavat kiksit, mutta oli aivan mahtavaa vetää täällä kovaa kannustavan kotiyleisön edessä, hän kiitteli.


Pesonen oli ainoa suomalaisista naislaskijoista, joka pääsi ensimmäisestä erästä jatkoon, sillä Jenni Kilpisen tavoin Pia Käyhkön taival päättyi heti alkuunsa.
- Nyt ei ole kovinkaan huikea olo, Käyhkö myönsi.
- Meillä oli itävaltalaisen (Katharina Gutensohn) kanssa vähän rysyä ja minulta jäi sauva hänen numeroliiviinsä kiinni. Sikäli harmi, että sain kerrankin hyvän startin. Minulta puuttuu selvästi vielä pelisilmää, miten blokata muiden laskulinjoja.
Suurimpana mitalitoivona pidetyn Kilpisen ulosajo viimeisen hyppyrin jälkeen näytti pahalta, mutta Kansainvälisen hiihtoliiton lääketieteellinen neuvonantajan Eero Hyvärinen mielestä ulosajo näytti dramaattisemmalta, mitä se loppujen lopuksi oli.
- Jennillä on vasemmalla puolella rintakehässä ja kyljessä ruhjeita, ja hän oli kipeä liikuteltaessa. Hän oli kuitenkin nopeasti hyväkuntoinen ja –vointinen ja pystyi katsomaan finaalit paikan päällä, Hyvärinen kertoi.

Haukkala ehti tervehtiä tuttujakin

Miesten puolella Juha Haukkala osoitti vahvuutensa starteissa, mutta aivan loppuun asti ei potku riittänyt radalla ja hän joutui lopulta taipumaan b-finaaliin. Haukkala ei tätä kuitenkaan murehtinut.
- Seitsemäs sija kuulostaa hienolta ja se on kova juttu, hän totesi.
Haukkalaa jouduttiin odottamaan tovi b-finaalin lähtöpaikalle, sillä hän ei ottanut huomioon televisioinnin takia minuuttiaikataululla etenevää kilpailua.


- Pitihän sitä tuttuja tervehtiä matkalla lähtöpaikalle, Haukkala naurahti, mutta myönsi kahden peräkkäisen laskun vähän syöneen latausta.
Juhani Vainio eteni Haukkalan mukana puolivälieriin asti, mutta hän putosi jatkosta ohitettuaan kontrolliportin väärältä puolelta.
- Haukkala ja (Sveitsin Andreas) Steffen törmäsivät toisiinsa ilmassa ja yritin heidän takaan hakea sopivaa laskulinjaa. En päässyt heidän välistään, ja kurvasimme Steffenin kanssa molemmat portin väärältä puolelta. Se oli kuin malliesimerkki, siitä mitä Ski Crossissa voi tapahtua, Vainio selvitti.
Miehissä päivän epäonnisin oli Tommi Viirret, joka kaatui pahannäköisesti aivan maaliviivalla. Maalialueella tuskaisen näköisenä polveaan pidellyt Viirret selvisi kuitenkin säikähdyksellä.
- Sisäsivusiteessä on jotain hässäkkää, mutta pystyn varaamaan jalalleni, eikä leikkausta tarvita. Kun on yritystä, tulee kolhujakin, hän tuumi myöntäen jatkosta putoamisen ottavan pahastikin ”kupoliin”.
- Erässäni oli kuitenkin maailmanluokan laskijoita, joten voin olla tyytyväinen, että pystyin laittamaan heille hyvin kampoihin.

Ei kommentteja: