RUSSIA-FINLAND 0-3:)

Omat maalit Suomen turma Moskovassa
päivitetty 16.10.2008 klo 01.16
Petri Pasanen ja Veli Lampi tekivät maalin väärään päähän.
Suomi koki ensimmäisen tappionsa jalkapallon MM-karsinnan 4-lohkossa, kun Venäjä nappasi Moskovassa 3-0-kotivoiton. Kaksi ensimmäistä osumaa merkittiin Petri Pasasen ja Veli Lammen omiksi maaleiksi. Kolmannen viimeisteli loistopelin pelannut Andrei Arshavin.
Kuuntele Martti Kuuselan arvio
Suomi aloitti ottelun hyvin, eikä Venäjä saanut peliään kulkemaan ensimmäisen vartin aikana. Kotijoukkue teki virheitä, eikä onnistunut millään tavalla uhkaamaan Jussi Jääskeläisen vartioimaa Suomen maalia.
Pelätty vastaiskujoukkue Venäjä aloitti kuitenkin maalinteon 23. minuutilla nopean hyökkäyksen päätteeksi. Andrei Arshavin sekä Juri Zhirkov pelasivat pallon hyvän yhteispelin jälkeen maalin eteen, ja se kimposi Petri Pasasen jalasta omaan verkkoon. Tilannetta edelsi Roman Eremenkon pallonmenetys keskialueella.
Venäjä iski toistamiseen reilun tunnin pelin kohdalla, jälleen nopeasta hyökkäyksestä. Konstanin Zyrjanov pelasi pallon komean syöttökuvion jälkeen maalin edustalle, ja epäonnekas Veli Lampi siirsi pallon maaliin.
Viimeinen täysosuma tuli kentän parhaan pelaajan Arshavinin yksilösuorituksen jälkeen. Hän hassutti Suomen väsyneet puolustajat, kiersi Jääskeläisen ja sijoitti pallon pienestä kulmasta tyhjään maaliin. Sitä ennen Jääskeläinen oli tehnyt kaksi komeaa reaktiotorjuntaa.
- Voisi sanoa, että peli hävittiin pitkälti keskialueella. Venäjä liikutti palloa keskialueella erittäin nopeasti, ja sen suunnanmuutospeli oli erittäin nopeata. Me taas olimme varsinkin ensimmäisellä puoliajalla liian supussa, kun lähdimme hyökkäyksiin. Emme pystyneet hyödyntämään omia vastahyökkäyksiä. Emme saaneet miehiä ylös, koska jouduimme valumaan puolustuspelaamisessa liian alas, arvioi Suomen valmentaja Olli Huttunen.
Suomen paras tekopaikka tuli erikoistilanteesta kymmenen minuuttia ennen loppua, kun Daniel Sjölundin vapaapotku leijaili niukasti yli maalin. Muutoin tilanteet olivat kortilla, ja yksinäinen kärkipelaaja Mikael Forssell jäi ilman pelitilaa. Lopussa kentälle vaihdettu Jari Litmanen pelasi 117. A-maaottelunsa.
- Olimme erittäin pettyneitä hävittyämme Saksassa sen jälkeen, kun pelasimme ensimmäisellä puoliajalla huonosti. Siksi olimme tänään hyvin keskittyneitä alusta lähtien. Pelasimme hyvin ensimmäisellä puoliajalla, vaikka hukkasimme kaksi hyvää tekopaikkaa. Nostimme toisella puoliajalla tempoa ja loimme enemmän tilanteita, Venäjän luotsi Guus Hiddink kertasi.
Venäjä nousi voittonsa myötä Suomen ohi 4-lohkossa. Hiddinkin suojatit ovat keränneet kolmesta ottelustaan kuusi pistettä. Suomella on kolmesta kamppailusta neljä pistettä. Suomalaisten MM-karsintaurakka jatkuu talvitauon jälkeen 28. maaliskuuta vierasottelulla Walesia vastaan. Kesäkuussa Stuart Baxterin miehistö kohtaa kotonaan Liechtensteinin ja Venäjän.
Venäjä - Suomi 3-0 (1-0)
Venäjä1 Igor Akinfejev2 Aleksander Anjukov (v)5 Vasili Berezutski4 Sergei Ignashevitsh18 Juri Zhirkov17 Konstantin Zyrjanov7 Igor Denisov11 Sergei Semak8 Igor Semshov10 Andrei Arshavin 90. -> 3 Alan Dzagojev14 Pavel Pogrebnjak 60. -> 12 Ivan Saenko
Suomi
1 Jussi Jääskeläinen13 Veli Lampi5 Hannu Tihinen4 Sami Hyypiä2 Petri Pasanen7 Roman Eremenko 66. -> 8 Teemu Tainio15 Markus Heikkinen11 Joonas Kolkka (v)6 Mika Väyrynen 69. -> 16 Paulus Roiha18 Daniel Sjölund 84. -> 10 Jari Litmanen9 Mikael Forssell
Maalit
1-0 Petri Pasanen om. (23 min)2-0 Veli Lampi om. (65 min)3-0 Andrei Arshavin (88 min)
Erotuomari: Kyros Vassaras (GRE)Yleisöä: 30 000