perjantai 20. marraskuuta 2009

GUNNAR BÄRLUND"THE FINNISH BOXING"

Gunnar Bärlund

Wikipedia

Loikkaa: valikkoon, hakuun
Mitalit
Maa: Flag of Finland.svg Suomi
Miesten nyrkkeily
EM-kilpailut
Kultaa Kultaa Budapest 1934 raskassarja
Mikko Rikulan veistämä nyrkkeilijä Gunnar Bärlundin patsas Helsingin Vallilassa.

Gunnar "GeeBee" Bärlund (9. tammikuuta 1911 Helsinki - 2. elokuuta 1982 Florida, Yhdysvallat) oli suomenruotsalainen raskaansarjan nyrkkeilijä. Yhdysvaltain kansalainen hänestä tuli vuonna 1946.

Bärlund edusti nuorena Helsingin Jyryä. 17-vuotiaana hän voitti nyrkkeilyturnauksen Moskovassa. GeeBee osallistui Los Angelesin olympialaisiin vuonna 1932. Hän hävisi 1. kierroksella Argentiinan Alberto Lovellille, joka eteni aina olympiavoittajaksi asti. Bärlund voitti Lovellin myöhemmin ammattilaiskehässä. Gunnar Bärlund oli raskaansarjan maailmanmestarin Joe Louisin toinen haastaja, mutta mestaruusotteluun hän ei koskaan päässyt.

GeeBee siirtyi ammattilaiseksi vuonna 1934 voitettuaan Euroopan mestaruuden. Hän oli ensimmäinen suomalainen, joka siirtyi ammattilaiseksi. Bärlund voitti Euroopan huippunimiä ja siirtyi vuonna 1936 Yhdysvaltoihin. Hyvät esitykset nostivat hänet arvostetun The Ring-lehden maailmanlistalla jo neljännelle sijalle. Seuraavana vuonna tulleet tappiot pudottivat kuitenkin Bärlundin listalla alaspäin, joten hän palasi Euroopaan ja mietti uransa jatkoa.

Bärlund palasi Yhdysvaltoihin harjoiteltuaan hyvin ja muutaman voiton jälkeen, mm. revanssi Lovellista, hän nousi The Ringin listalla kuudenneksi haastajaksi. 4. maaliskuuta 1938 Gunnar Bärlund pääsi nyrkkeilemään Madison Square Gardenin pääareenalle ja on edelleen ainoa suomalainen, joka on Gardenissa nyrkkeillyt. Geebee kohtasi entisen maailmanmestari Max Baerin veljen Buddy Baerin, joka oli jo kahdesti ollut MM-titteliottelussa. Tämän ja kahden voiton ansiosta Bärlund nousi jopa kakkoshaastajaksi. Loppuvuodesta 1938 Gunnar Bärlund palasi Gardeniin. Nyt hän kohtasi amerikkalaisen Lou Novan. Ottelu keskeytettiin, koska Bärlundin silmäkulmat aukesivat liian pahasti ja Nova voitti. GeeBee hävisi seuraavankin ottelun ja sijoitus maailmanlistalla putosi. Raskaansarjan maailmanmestaruusottelu jäi haaveeksi. Bärlundin ammattilaisura jatkui kuitenkin aina vuoteen 1947 asti. Ammattilaisuran saldo: 86 ottelua, 55 voittoa, joista 27 tyrmäyksellä, 30 tappiota ja yksi ratkaisematon.

Gunnar Bärlundille pystytettiin patsas Helsinkiin Vallilan kaupunginosaan vuonna 1991.

Ei kommentteja: