maanantai 9. marraskuuta 2009

MIKAEL FORSSELL"FINNISH STAR"

Mikael Kaj ”Miklu” Forssell (s. 15. maaliskuuta 1981 Steinfurt, Saksa) on suomalainen jalkapalloilija, pelipaikaltaan hyökkääjä. Hän edustaa Saksan Bundesliigan Hannover 96:a ja kuuluu myös Suomen maajoukkueen vakiopelaajiin.

Forssellin isosisko Christina Forssell on Helsingin Jalkapalloklubin ja Suomen naisten maajoukkueen pitkäaikainen pelaaja, ja myös isä Bengt Forssell pelasi aikanaan pääsarjatasolla. Forssellin urasta on ilmestynyt hänen yhdessä Erkki Alajan kanssa kirjoittama kirja Vielä yksi maali (Teos, 2007).[2]
Sisällysluettelo
[piilota]

* 1 Ura
o 1.1 Maajoukkue
* 2 Saavutukset
* 3 Muuta
* 4 Lähteet
* 5 Aiheesta muualla

Ura

Forssell aloitti uransa Pallo-Pojissa, mutta siirtyi 11-vuotiaana Finnairin Palloilijoihin ja sieltä edelleen Helsingin Jalkapalloklubiin. Ensiesiintymisensä HJK:n edustusjoukkueessa Forssell teki 16-vuotiaana.[3] Hän sai HJK:n paidassa kokemusta myös Mestarien liigasta.

Vuoden 1998 loppupuolella Forssell siirtyi englantilaisseura Chelseaan. Pelit uudessa seurassa alkoivat lupaavasti, mutta helmikuussa 2000 hänet lainattiin nimekkäämpien hyökkääjien tieltä 1. divisioonassa pelanneeseen Crystal Palaceen kokemusta hakemaan. Crystal Palacessa Forssell esitti paikoin loistavia otteita tehden kaudella 1999–2000 kolme maalia 13 ottelussa ja kaudella 2000–2001 13 maalia 39 ottelussa.

Kaudeksi 2001–2002 Forssell palasi Chelseaan, mutta läpimurto joukkueeessa kariutui kauden pilanneeseen polvivammaan. Hän onnistui silti tekemään neljä maalia Valioliigassa kauden aikana. Kevääksi 2003 Forssell lainattiin Saksan Bundesliigan Borussia Mönchengladbachiin hakemaan pelituntumaa. Saksassa hän onnistui mainiosti, ja hinasi maaleillaan joukkueen kuiville putoamiskamppailussa nousten samalla kannattajien suureksi suosikiksi. Kaudeksi 2003–2004 Forssellin piti saada näkyvämpi rooli Chelseassa, mutta seurassa alkoivat puhaltaa uudet tuulet. Venäläinen liikemies Roman Abramovitš osti Chelsean ja hankki joukkueeseen liudan tähtipelaajia. Forssell lähti jälleen lainaan, tällä kertaa Birmingham Cityyn.

Birminghamissa Forssell teki todellisen läpimurtonsa Englannin tasolla ja oli koko kauden aivan Valioliigan maalintekijätilaston kärjen tuntumassa päätyen lopulta jaetulle viidennelle sijalle 17 maalillaan. Forssell aloitti seuraavankin kauden Birminghamissa, mutta polvivamma pilasi sen jälleen heti alkuunsa. Hän palasi tammikuussa 2005 Chelseaan, jossa hän pelasi muutaman ottelun. Hänellä ei kuitenkaan ollut sijaa Chelsean suunnitelmissa ja näin hän siirtyi pysyvällä siirrolla Birminghamiin kaudeksi 2005–2006. Siirtosummana oli kolme miljoonaa puntaa. Kausi päättyi pettymykseen, kun Birmingham putosi Mestaruussarjaan, josta se onnistui kuitenkin nousemaan yhden kauden jälkeen takaisin. Forssell oli pitkään sivussa loukkaannuttuaan jälleen lokakuussa 2006.

Keväällä 2007 Forssellin huhuttiin siirtyvän takaisin Bundesliigaan Hannover 96:n riveihin.[4] Siirto toteutui lopulta kauden 2007–2008 päätteeksi, kun Forssell teki seuran kanssa kolmivuotisen sopimuksen.[5] Ensimmäinen kausi ei kuitenkaan mennyt odotusten mukaisesti: Forssell teki 30:ssä pelaamassaan ottelussa vain seitsemän maalia, joista kolme rangaistuspilkulta, ja Hannover jäi sarjassa yhdenneksitoista.
[muokkaa] Maajoukkue

Maajoukkue-ensiesiintymisensä Forssell teki 9. kesäkuuta 1999 Moldovaa vastaan ja ensimmäisen maajoukkuemaalinsa Luxemburgia vastaan 28. helmikuuta 2001.[1] Sittemmin Forssell on ollut maajoukkueen yksi tärkeimmistä pelaajista ja yhteistyö Jari Litmasen kanssa on tuottanut Suomi-paidassa hedelmää. Forssell oli myös mukana nuorten MM-kilpailuissa Argentiinassa vuonna 2001.
[muokkaa] Saavutukset

* Suomen-mestaruus 1997
* Vuoden poikapelaaja 1996, 1997, 1998

Muuta

* Näytellyt sivuroolin elokuvassa FC Venus

Ei kommentteja: