torstai 19. marraskuuta 2009

ERKKI MUSTAKARI"THE FLYING FINN"

Erkki Mustakari

Wikipedia

Loikkaa: valikkoon, hakuun

Erkki ”Eki” Juhani Mustakari (s. 13. maaliskuuta 1946 Helsinki) on suomalainen Formula 1MTV3-kanavan F1-lähetyksissä. -toimittaja ja entinen seiväshyppääjä. Seiväshypyssä hän voitti kaksi Suomen mestaruutta. Nykyään hän toimii asiantuntijana ja kommentaattorina

[muokkaa] Urheilu-ura

Mustakari harjoitteli talven 1962–1963 Valto Oleniuksen opastuksessa ja paransi ennätystään yli metrin talven aikana. 5. toukokuuta 1963 hän hyppäsi Porissa 17-vuotiaiden maailmanennätyksen 460. Samassa kilpailussa Pentti Nikula hyppäsi Euroopan ennätyksen 500. Tammikuussa 1967 Mustakari hyppäsi Pajulahdessa 512 ja rikkoi Nikulan sisäratojen Euroopan ennätyksen.

1960-luvun loppupuolella Mustakari siirtyi opiskelemaan Yhdysvaltoihin, FresnonCornelius Warmerdamin valmennuksessa. Ulkoratojen Suomen ennätystä Mustakari paransi Fresnossa kahdesti. 30. maaliskuuta 1968 hän hyppäsi 519, parantaen Risto Ivanoffin hallussa ollutta ennätystä neljällä sentillä. Altti Alarotu rikkoi Mustakarin ennätyksen jo samana päivänä Provossa, Utahissa, hypättyään 521. Toisen Suomen ennätyksensä Mustakari teki 12. huhtikuuta 1969 hypättyään ennätyksekseen jääneen tuloksen 528. valtionyliopistoon, jossa hänestä tuli liikunnanopettaja. Fresnossa hän harjoitteli seiväshypyn maailmanennätysmiehen

Mustakari osallistui Méxicossa olympialaisiin 1968, mutta loukkaantuneena jäi loppukilpailussa ilman tulosta. Ateenan EM-kisoissa 1969 hän sijoittui kahdeksanneksi. Ulkoratojen Suomen mestaruuden Mustakari voitti vuosina 1968 ja 1969.

Mustakari lopetti urheilu-uransa jo 25-vuotiaana.

[muokkaa] Formula 1 -toimittaja

Ennen F1-kommentaattoriuraansa Mustakari työskenteli pienessä mainostoimistossa, josta hän otti virkavapaata vuonna 1989 päästäkseen katsomaan syyskuussa kilpailtua Portugalin Grand Prix'tä (samaa kilpailua jossa Jyrki Järvilehto teki F1-debyyttinsä). Mustakari on edelleen virkavapaalla tuosta kyseisestä mainostoimistossa, joskin sitä toimistoa ei ole enää olemassa.

Mustakari on tuosta Portugalin GP:stä lähtien ollut joka kerta mukana F1-kisan varikolla kisaviikonloppuna (300. perättäinen GP-viikonloppu oli Turkin Grand Prix 2007).

Mustakari on ollut kahdesti naimisissa ja hänellä on yhteensä neljä lasta: Anu ja Evi ensimmäisestä sekä Linda ja Mika toisesta avioliitosta. Lisäksi hänen nykyisellä vaimollaan Tainalla on Teo-poika edellisestä avioliitostaan.

Mustakarin eno oli korkeushyppääjä ja kiekonheittäjä Kalevi Kotkas.

Ei kommentteja: