tiistai 17. marraskuuta 2009

MERI PELTONEN"THE FLYING FINN"

Nainen lumisilta rinteiltä

13.11.2008 01:22
Kuva: Lehtikuva

Meri Peltonen vastaa haastattelusoittoon kotoaan Keravalta. Etelä-Suomessa oleminen on työkseen reissaavalle ammattilautailijalle harvinaista herkkua. Kohta Peltosen onkin jo aika pakata kamansa ja suunnata kohti Rukaa, jossa nainen treenaa talvisin. Lunta ja laskemista rakastava nainen ei koti-ikävästä kärsi.

Eurooppa, Yhdysvallat ja Aasia. Siinä mantereita joihin Peltosen tie vie tänäkin talvena. 16-vuotiaana Suomen cupia kiertämään alkanut Peltonen on yksi Suomen ja koko maailman arvostetuimmista lumilautailijoista. Slopestylea päälajinaan laskeva Peltonen sijoittui viime vuonna 9. sijalle arvostetussa TTR-rankingissa ja elää elämää, josta monet vain uneksivat. Kesät Peltonen viettää lomaillen ja talvella tie vie ympäri maailmaa. Lukemattomat matkustuskilometrit ja harjoitusleirit ovat herkkua myös Peltoselle, mutta kolikon toisella puolella ovat matkustamisen rankkuus ja lajiin väistämättä kuuluvat loukkaantumiset.

– Olen tälläkin hetkellä vielä toipumassa polven tähystysleikkauksesta, joka tehtiin kesällä. Loukkaantumiset kuuluvat lajin luonteeseen, ja kieltämättä välillä tulee mietittyä, koska tulee raja vastaan. Nytkään en malttaisi odottaa toipumistani, Peltonen kertoo.

Toipilasajastaan huolimatta Peltonen on treenannut tänä syksynä jo leirillä Itävallassa. Kohta nainen matkaa muiden lautailijoiden kanssa kanssa Pohjois-Suomeen, josta Peltonen ystävineen on vuokrannut mökin koko talveksi. Poikavaltaisessa porukassa nainen on poikkeus, mutta kolmen isoveljen kanssa kasvanut poikatyttö ei tästä säikähdä.

– Jos maailmalla oleville kilpailumatkoille ei lähde muita naisia, voi olla tylsää, mutta poikaporukassa oleminen on muuten jopa helpompaa. On vähemmän draamaa, Peltonen toteaa.

Näkyvyys on tervetullutta

Kuva: Lehtikuva

Talvikausi Rukalla merkitsee sekä pitkiä ja kurinalaisia päiviä mäessä että mukavaa yhdessäoloa porukassa.

– Se kuuluu lumilautailun luonteeseen. Vietämme paljon aikaa yhdessä, treenaamme keskenämme ja samalla myös opimme toisiltamme, Peltonen kertoo.

Joulukuussa Peltosen pitäisi olla jo iskukunnossa, sillä ensimmäiset TTR-ranking -kilpailut Itävallan Kaprunissa odottavat. TTR on FIS:n lisäksi lumilautailun merkittävimpiä kilpailun järjestäjiä. Tärkeimpiä osakilpailuja ovat kauden aikana US ja European Open -kisat, maailmanmestaruuskilpailut sekä helmikuussa 2009 kisattavat esiolympialaiset. Yksi Peltosen kauden suurimmista tavoitteista onkin sijoittua TTR-rankingissa viiden parhaan joukkoon. Samalla nainen toivoo itselleen näkyvyyttä, joka on urheilijalle aina tervetullutta.

Lumilautailusta apua tulevaisuuden uralle

Viime aikojen synkät talousuutiset ja ilmastonmuutos ovat asettaneet sponsoritukea kaipaaville

Kuva: Lehtikuva

ammattilaskijoille haasteita. Kun sponsorit kaikkoavat, lautailijoiden harjoittelusta voi tulla kinkkistä. Lentolippuja kisamatkoille ei makseta omasta kukkarosta noin vain.

Peltonen toivoisi etenkin naisille menestystä ja näkyvyyttä, sillä toisten esimerkki kannustaa nuoria lautailijoita treenaamaan tavoitteellisemmin. Peltosen esikuvia olivat aikoinaan jo ammattilaisuransa lopettaneet Minna Hesso ja Satu Järvelä.

Vaikka ammattilautailijoiden ura päättyy usein viimeistään 30-vuotiaana, 22-vuotiaalla Peltosella on vielä aikaa laskea. Peltonen on kuitenkin jo miettinyt elämäänsä eteenpäin. Kaupallinen koulutus kiinnostaa ja vuosista maailman mäissä luulisi olevan tulevaisuudessa hyötyä.

– Onhan tässä oppinut kieliä ja sosiaalisuutta. Sponsoreiden kanssa on käyty myös monia keskusteluja, joten tietyt sopimusasiatkin ovat aika hallussa, Peltonen kertoo.

Persoona esille vaatteilla

Kuva: Lehtikuva

Tämän talven rinnemuoti saa Peltosen innostumaan. Monenlaiset värit tuovat iloa mäkeen ja hauskat leikkaukset ihmisten persoonallisuutta esille.

– Kauden trendit eivät ainakaan ole tylsiä. Itse tykkään etenkin lilasta. On kiva, että jokainen saa tuoda omaa tyyliään esille pukeutumisen kautta.

Peltosta lumilautailuun liitetty tekstiiliurheilun leima ei häiritse.

– On ihan ok, jos kaikki eivät ole kiinnostuneita pukeutumisesta, mutta minulle tulee ainakin parempi fiilis, kun saan pukeutua niin kuin haluan. Mukavien materiaalien lisäksi on tärkeää, että vaate myös näyttää kivalta. Siitä tulee hyvä olo, Peltonen muistuttaa

1 kommentti:

mikelle kirjoitti...

Both site are very beautiful, thanks friend for the visit my blog, Have a nice evening :)