sunnuntai 22. marraskuuta 2009

MIKKO KOIVU AND TUOMO RUUTU"THE FINNISH STARS

Saku Koivu: Vastustajalle ei saa antaa siimaa


(Päivitetty 8.5.2008 21:50)

Mikko Koivu (vas.) ja Tuomo Ruutu muodostivat alkusarjassa Suomen toimivimman ketjun yhdessä Jussi Jokisen kanssa. Koivu ja Ruutu tulevat hyvin juttuun myös kaukalon ulkopuolella.

Lisää aiheesta

Ilkka Kulmala

Tuomo Ruutu, 25, nojaa mailaansa ja vastailee kiltisti kysymyksiin, joista kaikki eivät ole miellyttäviä.

Miksi Suomen peli on edelleen niin nihkeää MM-kaukalossa?

- Välillä olemme hyviä, välillä emme. Ehkä emme ole tarpeeksi aggressiivisia, ehkä kuvittelemme selviävämme vähemmälläkin vaivalla.

Keskiviikon Slovakia-ottelu (3-2) oli malliesimerkki.

- Aloitimme lennokkaasti. Pääsimme kahden maalin johtoon, mutta vastustajalta halut vievä tappoisku (kolmas osuma) jäi tekemättä, Ruutu miettii.

Saman asian ilmaisee toisin sanoin myös katsomossa kamppailua seurannut Saku Koivu.

- Jääkiekossa on tärkeätä saada maalin jälkeen aikaiseksi tosi vahvat vaihdot. Vastustajalle ei pidä antaa yhtään siimaa.

Puolustajilla ollut vaikeuksia

Sinänsä Leijonien tilanne alkusarjan jälkeen ei ole eriskummallinen, pikemminkin tavanomainen. Harvoin Suomi on MM-turnauksen alussa leiskunut. Vuosi sitten Moskovassa näytti pakka olevan tasapainoton, kunnes kahdeksannessa ottelussa, välierässä, putosi pommi: isäntämaa Venäjälle lähtökäsky pronssiotteluun.

Halifaxissa Suomen pelilliset ongelmat ovat kiteytyneet kahteen asiaan. Puolustajien laadukkuus ei ole riittänyt ja toisaalta muutaman tähtihyökkääjän esitykset ovat jääneet odottamattoman vaisuiksi.

Leijonilla on huutava pula hyökkäyksiä tukevista puolustajista. Anssi Salmela on sellainen, mutta debytantti ei niin vain pääroolia MM-kisoissa ota tai saa. Kun hyökkäysten aihiot ovat hatarat, jää ketjuille liian kanssa urakoitavaa.

Toistaiseksi paras ketju

- Pitäisi vain jaksaa jauhaa ja jauhaa, Ruutu evästää.

- Pitäisi pelata kiekkoa syvään, luistella, suojata ja tällä tavalla väsyttää vastustaja. Tähän kaikkeen meillä kyllä on edellytykset.

Ruutu itse on työskennellyt energisesti. Sakun tulon myötä auki revittävä trio Ruutu-Mikko Koivu-Jussi Jokinen oli alkusarjassa Suomen toimivin vitja.

- Kieltämättä itsekin tuntuu koko ajan paremmalta, myönsi Carolina Hurricanesin taistelutahtoinen laituri, joka kesällä 2006 mietti kannattaako vaivojen runteleman kiekkoilijan ylipäätään jatkaa uraansa.

Ketjumuutoksiin Ruudulla on valmiina liturginen vastaus.

- Minulle on lopulta ihan sama, kenen kanssa pelaan.

Todellisuudessa asia tuskin on aivan noin yksiselitteinen.

Leijuminen on ikuinen uhka

Ruutu on pelaaja, joka ei arkaile sännätä ahtaisiinkaan paikkoihin.

- Se on sillä tavalla, että kun aikasi seuraat, kuinka kokeneet voimat Ville (Peltonen) ja Teemu (Selänne) pistävät kroppansa likoon tai kuinka nelosketju raataa, on kaukaloon turha mennä itsekään surffailemaan.

- Jääkiekossa toimii domino-efekti. Kun joku tai jotkut antavat täyden panoksensa, muut tulevat perässä. Yksinkertaisesti muuta mahdollisuutta ei ole, Ruutu kuvailee.

Leijuminen on urheilijan ikuinen uhka.

- Ajatellaan nyt vaikka Sakun tuloa tähän joukkueeseen. Hän on suurenmoinen urheilija, mutta emme me muut voida todeta, että, helkkari, Saku on täällä ja me saatetaankin sitten lopettaa pelaaminen, Ruutu selvittää.

- Päinvastoin. Muidenkin oltava entistä ahnaampia, koska kaikki tietävät, että mahdollisuutemme ovat aina vain paremmat.


YHÄ SUOSIKIT: KANADA JA VENÄJÄ MM-ranking alkusarjan jälkeen:

1. Kanada. Edelleen ykkössuosikki, vaikka oli vaikeuksissa USA-ottelussa. Materiaali on laadukas ja tarvittaessa pelaaminen väkivahvaa. On parhaimmillaan, kun panokset kovat.

2. Venäjä. Punanuttujen osakkeita uhkasi maalivahtitilanne. Jevgeni Nabokovin tulo oli valtava helpotus. Valmiina pudottamaan Kanadan valtaistuimelta.

3. Tshekki. Taipui alkusarjassa Venäjälle vasta jatkoajalla. Heitti heikot helposti tieltään. Yllätys muhimassa?

4. Suomi. Toistaiseksi vaisu, kuten niin usein ennenkin tässä vaiheessa kisoja. Hyökkäyksessä laatua ja leveyttä, puolustuksessa ei. Pelaa joukkueena ja on näin myrkyllinen vastustaja kenelle tahansa.

5. USA. Nuori, taistelutahtoinen joukkue, joka ei suosiolla taivu. Jos Suomi kohtaa viime vuoden tapaan puolivälierässä jenkit, on kyseessä kaikkien vaihtoehtojen trilleri.

6. Ruotsi. Vanhasta muistista näinkin korkealla. Ei ole esittänyt mitään. Välisarja näyttää, onko normaaliin venymiseen eväitä.

Ei kommentteja: