sunnuntai 22. marraskuuta 2009

Teemu Selänne-finnish flash

Teemu Selänne

Wikipedia

Loikkaa: valikkoon, hakuun
Teemu Selänne
Teemu-ducks-cropped.jpg
Pelipaikka oikea laitahyökkääjä
Maila oikea
Lempinimi Finnish Flash, Teukka Salama
Pituus 183 cm
Paino 93 kg
NHL-seura Anaheim Ducks
Aik. seurat Colorado Avalanche (NHL)
San Jose Sharks (NHL)
Winnipeg Jets (NHL)
Jokerit (SML)
Kansalaisuus Suomi Suomi
Syntymäaika 3. heinäkuuta 1970 (ikä 39),
Helsinki, Suomi
NHL-varaus 10. varaus, 1988
Winnipeg Jets
Pääsarjaura 1989

Teemu Ilmari Selänne (s. 3. heinäkuuta1970 Helsinki) on suomalainenjääkiekkoilija, Stanley Cupin voittaja sekä moninkertainen arvokisamitalisti. Hän edustaa Pohjois-Amerikan NHL-liigassa pelaavaa Anaheim Ducksia ja on kuulunut Suomen maajoukkueen vakiopelaajiin 1990-luvun alusta. Suomalainen kiekkoyleisö on äänestänyt Teemu Selänteen kaikkien aikojen suomalaispelaajaksi.[1] Selänne asuu Anaheimissa .

Sisällysluettelo

[piilota]

[muokkaa] Peliura

[muokkaa] Tähdeksi Jokereissa

Laitahyökkääjänä pelaava Selänne aloitti kiekkouransa Espoon Palloseurassa ja siirtyi 14-vuotiaana Helsingin Jokereihin. 18-vuotiaana Selänne nostettiin Jokereiden I-divisioonassaSM-liigaan. Selänteen loistavasti alkanut debyyttikausi SM-liigassa katkesi alkuunsa lokakuussa 1989 vakavaan polvivammaan JypHt -ottelussa. Toisella liigakaudellaan lopullisen läpimurtonsa tehnyt Selänne vakiinnutti paikkansa A-maajoukkueessa. pelaavaan edustusmiehistöön. Selänteestä tuli välittömästi joukkueensa ykköstykki, ja Jokerit nousi kauden päätteeksi takaisin

Selänne oli solmia ensimmäisen NHL-sopimuksensa jo syksyllä 1991, jolloin hänelle tarjottiin 200 000 dollaria vuoden sopimuksesta. Selänne kuitenkin päätti jäädä Jokereihin.[1] Viimeisellä liigakaudellaan 1991–1992 Selänne johdatti Jokerit Suomen mestaruuteen ja silloin tuli hänen kuuluisasta tuuletuksesta tuttu.

[muokkaa] NHL-uran alku Winnipegissä

NHL-varaustilaisuudessa 1988 kanadalainen Winnipeg Jets oli varannut hänet ensimmäisellä kierroksella numerolla 10. Ammattilaisuran lykkääminen kannatti taloudellisestikin, sillä Jets tarjosi suomalaislupaukselle nyt jo 2,7 miljoonaa dollaria kolmesta kaudesta, eli hänen vuosipalkkansa ehti yli nelinkertaistua alkuperäisestä tarjouksesta.[1]

Ensimmäisen NHL-ottelunsa hän pelasi Jetsin paidassa 10. lokakuuta kaudella 1992–1993. Selänne hämmästytti muita joukkueen jäseniä nopeudellaan ja taidoillaan, ja voitti vuoden tulokkaan palkinnon Calder Memorial Trophyn rikottuaan NHL:n tulokasennätykset tekemällä 76 maalia ja 132 pistettä se myös jakaa yhden kauden eurooppalaisten maaliennätyksen nhl:ssä. Tulokaskaudella urheilutoimittajat antoivat Selänteelle lempinimen Finnish Flash, suomalainen salama.

Tulokaskaudella supertähden maineeseen noussut Selänne sai toisella kaudellaan 1993–1994Keith Tkachukin ja Aleksei Žamnovin. Lupaavasti alkanut kausi keskeytyi kuitenkin akillesjännevammaan tammikuussa 1994. Selänteestä tuli kuitenkin samalla kaudella historian toiseksi nopeimmin 100 maalin rajapyykin urallaan rikkonut pelaaja. Vain Mike Bossy oli pystynyt rikkomaan rajan Selännettä nopeammin. rinnalleen

Syksyllä 1994 Selänne palasi Jari Kurrin kanssa kasvattajaseuraansa Jokereihin NHL:n pelaajalakon ajaksi. Lakon jälkeen Selänne pelasi vielä kaksi vuotta Winnipegissä ollen joukkueensa paras pistemies jokaisella kaudella.

[muokkaa] Siirto Anaheimiin

7. helmikuuta 1996 Selänne myytiin yllätyksekseen Yhdysvaltojen puolelle Mighty Ducks of Anaheimiin. Mukana Anaheimiin seurasi Marc Chouinard, Winnipegin saadessa vaihdossa Chad Kilgerin, Oleg Tverdovskin. Anaheimissa Selänne muodosti toisen lahjakkaan laitahyökkääjän Paul Kariyan kanssa yhden NHL:n tehokkaimmista kaksikoista.

Teemu Selänne vuonna 2007.

Selänne rikkoi NHL:ssa neljällä kaudella 100 pisteen rajan, seitsemällä kaudella 40 maalin rajan ja voitti liigan maalipörssin vuosina 1993 (jaettu), 1998 (jaettu) ja 1999.

[muokkaa] Välivuodet San Josessa ja Coloradossa

5. maaliskuuta 2001 Selänteen matka jatkui edelleen San Jose Sharksiin, tällä kertaa vaihdossa Jeff Frieseniin ja Steve Shieldsiin. San Josessa hän kuitenkin joutui vähitellen valmentajansa epäsuosioon ja pistemäärät alkoivat laskea. Hän siirtyikin vapaana agenttina Colorado Avalanchen riveihin 3. heinäkuuta 2003. Paul Kariyan siirtyessä samanaikaisesti Coloradoon, joukkue nousi Stanley Cup -suosikiksi. Kaudesta tuli kuitenkin pettymys Selänteen joutuessa pelaamaan koko kauden polvivaivaisena, eikä Stanley Cupiakaan nähty Coloradossa.

[muokkaa] Paluu Anaheimiin

NHL-kauden 2004–2005 peruunnuttua Selänteen oli tarkoitus pelata Helsingin Jokereissa, mutta polvivamman vuoksi hän ei pelannut koko kaudella. Kaudeksi 2005–2006 Selänne palasi Mighty Ducks of Anaheimin riveihin seuran palkkakaton takia itselleen vaatimattomalla miljoonan dollarin palkalla. Suomalainen oli ratkaisevassa asemassa seuran edetessä Stanley Cupin välieriin keväällä 2006.

Teemu Selänne teki jääkiekkohistoriaa saavutettuaan 1 000 tehopisteen rajan 30. tammikuutaJari Kurri on aikaisemmin yltänyt samaan. Samalla kaudella hän voitti Bill Masterton Memorial Trophyn noustuaan liigan parhaimpien joukkoon polvivammasta huolimatta. 2006. Hän on kaiken kaikkiaan 70. pelaaja ja seitsemäs eurooppalainen, joka tähän on pystynyt. Suomalaisista jääkiekkoilijoista vain

Kaudella 2006–2007 Selänne jatkoi kiekkoilua Anaheim Ducksiksi nimensä vaihtaneen kalifornialaisseuran riveissä 3,76 miljoonan dollarin sopimuksella. Selänne teki uransa 500. maalin 23. marraskuuta 36. pelaajana kautta aikojen ja toisena suomalaisena. Aiemmin 500 maaliin suomalaisista on pystynyt vain Jari Kurri.

Teemu Selänne lämmittelee ennen ottelua NHL:n pudotuspeleissä 2007.

31. joulukuuta 2006 pelatussa vierasottelussa Minnesota Wildia vastaan Selänne saalisti tehot 2 + 1. Ottelu oli Selänteen 1 000. ottelu NHL:n runkosarjassa. Aiemmin suomalaisista pelaajista vain Jari Kurri ja Teppo Numminen olivat yltäneet 1 000 pelattuun otteluun. Selänteen jälkeen neljättä rajapyykin ylittävää suomalaista jouduttaneen odottamaan melko pitkään.

11. maaliskuuta 2007 Selänteestä tuli ensimmäinen NHL-pelaaja, joka on kyennyt yli 35-vuotiaana tekemään kaksi kertaa vähintään 40 maalia kaudessa.[2] Hän on myös kaikkien aikojen vanhin 45 maalia kaudessa tehnyt pelaaja. Pudotuspeleissä Selänteen joukkue Anaheim Ducks eteni aina Stanley Cup -finaaliin asti, jossa se kohtasi Ottawa Senatorsin. Keskiviikkona 6. kesäkuuta 2007 Teemu Selänteestä tuli 15 vuoden NHL-uran jälkeen kuudes suomalainen Stanley Cup -voittaja.[3]

Stanley Cupin voittamisen jälkeen Selänne lepäsi ja harkitsi pitkään, jatkaisiko pelaamista vai jäisikö eläkkeelle. Hän ei kuitenkaan väittänyt jättävänsä kaukaloita kokonaan, ja joulukuussa Iltalehti julkaisi uutisen, jonka mukaan Selänne kertoisi tammikuussa uransa mahdollisesta jatkosta. Selänne kertoi tehneensä loppukauden kestävän sopimuksen Anaheim Ducksien kanssa 28. tammikuuta 2008[4] 24. helmikuuta 2008 Selänne teki uransa 20:nnen hattutempun Chicago Blackhawksia vastaan pelatussa ottelussa lisäten maaliensa määrän 546:een, jolla hän ohitti Maurice 'Rocket' Richardin kaikkien aikojen maalintekijätilastossa ja nousi 25. sijalle. Samaisessa pelissä hän myös syötti 600. maaliin johtaneen syöttönsä. Selänne nimettiin tuona päivänä päättyneen viikon tähdeksi.

Jälleen kauden jälkeen Selänne joutui pohtimaan, jatkaako uraansa vai ei. Tällä kertaa päätös jatkaa syntyi jo hyvissä ajoin ennen NHL-kauden alkua, mutta Anaheim Duckin palkkakaton ylittymisen takia sopimuksenteko viivästyi. 28. syyskuuta Selänne ja Anaheim solmivat kahden vuoden ja 5,25 miljoonan dollarin sopimuksen. Selänteen hyvin alkaneeseen kauteen tuli viikkojen mittainen pelitauko joulukuussa 2008, kun vierasottelussa Edmonton Oilersia vastaan puolustaja Denis Grebeškov taklasi Selännettä ottelun ensimmäisellä minuutilla ja taklaustilanteessa Selänteen oma luistin viilsi reiteen syvän haavan vahingoittaen reisilihasta. Selänne välttyi leikkaukselta, mutta joutui arviolta 4–6 viikon sairauslomalle.[5]

19. maaliskuuta 2009 Selänne saavutti 1 200. tehopisteensä NHL:ssä tehdessään 4–3-voittomaalin jatkoajalla Nashville Predatorsia vastaan.

[muokkaa] Maajoukkue

Selänne on saavuttanut neljässä olympiaturnauksessaan pronssia vuoden 1998 talviolympialaisissa Naganossa sekä hopeaa vuoden 2006 talviolympialaisissa Torinossa. Hän on voittanut olympiajääkiekon pistepörssin sekä 1998 että 2006 sijoittuen lisäksi jaetulle ykköstilalle kisojen maalintekijätilastossa 1992 ja 2006.

World Cupissa sekä sitä edeltäneessä Kanada Cupissa Selänne on ollut mukana yhteensä kolmesti sijoittuen parhaimmillaan toiseksi vuoden 2004 turnauksessa.

MM-kisoissa Selänne on edustanut Suomea neljä kertaa saavuttaen hopeaa 1999 ja pronssia 2008. Vuonna 2008 Selänne kertoi voittoisan MM-pronssiottelun jälkeen YLE:lle, ettei hän tule pelaamaan enää Suomen maajoukkueessa. Tästä huolimatta Selänne ei ole sulkenut pois mahdollisuutta, etteikö hän pelaisi vielä Vancouverin talviolympialaisissa 2010.Hän on kuitenkin sanonut lopettavansa maajoukkueuran olympialaisten jälkeen [6]

[muokkaa] Perhe ja vapaa-aika

Selänne meni naimisiin Sirpa Vuorisen kanssa 19. heinäkuuta 1996. Parilla on kolme poikaa: Eemil, Eetu ja Leevi sekä 5. joulukuuta 2007 syntynyt tytär Veera.[7] Selänteellä on myös kaksosveli Paavo ja vanhempi veli Panu. Selänteen isä on Ilmari Selänne ja Selänteen äiti on Liisa Viitanen. Selänne on yksi Lastenklinikoiden Kummit ry:n perustajakummeista.

Selänne keräilee autoja. Hän osti myös 10 Ford Mustangia konkurssipesästä ja lähetti ne Eurooppaan. Hän omistaa muun muassa Enzo Ferrari -urheiluauton ja samankaltaisen avo-Lincolnin, jota John F. Kennedy käytti virka-autonaan.[8] Hänellä on myös paljon museoautoja. Selänne on myös harrastanut ralliautoilua Teukka Salama -salanimellä.

Selänne on toiminut Mestis-joukkue Salamoiden osaomistajana, mutta on sittemmin myynyt omistuksensa joukkueesta. Selänteen TS Holding -yhtiö on hankkiutunut muun muassa vähemmistöosakkaaksi kiinteistösijoitusyhtiö Ultivistaan.[8]

[muokkaa] Tilastot

Runkosarja Pudotuspelit Palkinnot Arvokisat
Kausi Joukkue Liiga O M S Pist. RM O M S Pist. RM





Turnaus O M S Pist. RM
1987–88 Jokerit I-div 5 1 1 2 0
1988–89 Jokerit I-div 35 36 33 69 14





JMM 7 5 5 10 10

Jokerit SML-Q 5 7 3 10 4











1989–90 Jokerit SML 11 4 8 12 0
1990–91 Jokerit SML 42 33 25 58 12
Ykköstähdistö





MM 10 6 5 11 2
1991–92 Jokerit SML 44 39 23 62 20 10 10 7 17 18
Kanada-malja
Ykköstähdistö




KC 6 1 1 2 2



















OK 8 7 4 11 6
1992–93 Winnipeg Jets NHL 84 76 56 132 45 6 4 2 6 2
Calder Trophy
Ykköstähdistö










1993–94 Winnipeg Jets NHL 51 25 29 54 22
1994–95 Jokerit SML 20 7 12 19 6












Jokerit EC 4 4 3 7 0
Ykköstähdistö












Winnipeg Jets NHL 45 22 26 48 2











1995–96 Winnipeg Jets NHL 51 24 48 72 18





MM 6 5 3 8 0

Mighty Ducks of Anaheim NHL 28 16 20 36 4











1996–97 Mighty Ducks of Anaheim NHL 78 51 58 109 34 11 7 3 10 4
Ykköstähdistö





MC 4 3 2 5 0
1997–98 Mighty Ducks of Anaheim NHL 73 52 34 86 30
Kakkostähdistö





OK 5 4 6 10 8
1998–99 Mighty Ducks of Anaheim NHL 75 47 60 107 30 4 2 2 4 2
Richard Trophy
Kakkostähdistö




MM 11 3 8 11 2
1999–00 Mighty Ducks of Anaheim NHL 79 33 52 85 12
2000–01 Mighty Ducks of Anaheim NHL 61 26 33 59 36












San Jose Sharks NHL 12 7 6 13 0 6 0 2 2 2











2001–02 San Jose Sharks NHL 82 29 25 54 40 12 5 3 8 2





OK 4 3 0 3 2
2002–03 San Jose Sharks NHL 82 28 36 64 30





MM 7 8 3 11 2
2003–04 Colorado Avalanche NHL 78 16 16 32 32 10 0 3 3 2
2004–05 ei pelannut/työsulku
















MC 6 1 3 4 4
2005–06 Mighty Ducks of Anaheim NHL 80 40 50 90 44 16 6 8 14 6





OK 8 6 5 11 4
2006–07 Anaheim Ducks NHL 82 48 46 94 82 21 5 10 15 8
Stanley Cup











2007–08 Anaheim Ducks NHL 26 12 11 23 8 6 2 2 4 6





MM 9 3 4 7 12
2008–09 Anaheim Ducks NHL 65 27 27 54 36 13 4 2 6 4











2 kautta YHTEENSÄ I-div 40 37 34 71 13 arvokisat
84 50 44 94 44
4 kautta YHTEENSÄ SML 117 83 66 151 38 10 10 7 17 18











16 kautta YHTEENSÄ NHL 1132 579 633 1212 505 105 35 37 72 40











[muokkaa] Ennätykset

  • NHL:n tulokkaiden yhden kauden maaliennätys (76 maalia kaudella 1992–1993)
  • NHL:n tulokkaiden yhden kauden piste-ennätys (132 pistettä kaudella 1992–1993)
  • Eniten NHL-maaleja yhdellä kaudella eurooppalaisena (76 maalia kaudella 1992–1993, jakaa Aleksandr Mogilnyin kanssa)
  • Ensimmäisenä eurooppalaisena NHL:n tähdistöottelussa hattutemppu (1998)
  • Ensimmäinen yli 35-vuotias pelaaja, joka on ylittänyt 40 maalin rajan kahtena kautena peräkkäin.
  • Kaikkien aikojen vanhin 45 maalia kaudessa tehnyt pelaaja.
  • Anaheim Ducksin kaikkien aikojen maali-, syöttö- ja pistetilastojen ykkönen

[muokkaa] Saavutuksia ja palkintoja

Mitalit
Maa: Flag of Finland.svg Suomi
Miesten jääkiekko
Olympiarenkaat Olympialaiset
Pronssia Pronssia Nagano 1998 Jääkiekko
Hopeaa Hopeaa Torino 2006 Jääkiekko
MM-kilpailut
Hopeaa Hopeaa Oslo 1999 Jääkiekko
Pronssia Pronssia Halifax 2008 jääkiekko
World Cup
Pronssia Pronssia Kanada-cup 1991 jääkiekko
Hopeaa Hopeaa World Cup 2004 jääkiekko
Stanley Cup
Stanley Cup winner.gif Anaheim Ducks 2007

[muokkaa] Jääkiekon SM-liiga

[muokkaa] Euroopan Cup

  • Euroopan Cupin mestaruus 1995

[muokkaa] Maajoukkue

[muokkaa] NHL

Ei kommentteja: