torstai 21. tammikuuta 2010

FINNISH HANDBALL

Käsipalloilijaa ei tunnista täälläpäin kukaan

20.07. - 23:01 (Luotu: 21:06)

Käsipallo: Eteläisen rannikon suosikkiurheilun on vaikea kehittyä, kun se ei näy eikä kuulu missään

Suomen joukkueen käsipalloilija Nico Rönnberg tositoimissa Kroatiaa vastaan. Kuva: Hannu Kivimäki - Aamulehti

Tampereen johtavan urheiluvälineliikkeen myyjät katselevat toisiaan kysyvästi, kun toimittaja tiedustelee käsipallovarusteita.

- Olet ensimmäinen, joka kysyy, kuuluu vastaus.

Käsipallo on melkoinen kummajainen maamme sisäosissa. Olympiafestivaalien avajaisissa Suomen lippua kuitenkin kantoi käsipalloilija Nico Rönnberg.

Karjaalaista BK-46:ta edustavasta poikien maajoukkueen ykköspelaajasta voi tulla vaikka millainen maailmantähti.

0Useat manner-Euroopan suurseurat ovat tiettävästi kiinnostuneita 17-vuotiaasta Rönnbergistä, joka ilmoittaa haaveekseen Espanjassa tai Saksassa pelaamisen.

Suomalaisen urheiluyleisön lemmikkiä hänestä tuskin kuitenkaan tulee. Hän kun sattuu olemaan käsipalloilija.

- Niinpä. Jos nousisin huipulle vaikkapa lentopallossa, kaikki tuntisivat minut, vaatimattoman oloinen Rönnberg naurahtaa.

Käsipallo on profiloitunut Suomessa vahvasti eteläisten rannikkoalueiden suosikkilajiksi. Rönnbergin kotimaisemissa Karjaalla se on ykköslaji.

- Totta kai suomalaiselle käsipallolle olisi hyväksi, jos se leviäisi pohjoisemmaksikin. Menestyneimmät joukkueet ovat läntiseltä Uudeltamaalta ja etelästä, ehkä se siksi leviää helpommin siellä, Rönnberg miettii.

Toki Tampereellakin on käsipalloa pelattu: Ilveksellä on jopa yksi SM-hopea. Se on tosin vuodelta 1954.

- Täällä ei ole perinteitä. Ei ole niitä laji-ihmisiä, jotka pyörittäisivät toimintaa, toteaa Suomen poikajoukkueen päävalmentaja Kaj Kekki.

Tampere mukaan?

Junioripuolella suomalainen käsipallo ottaa paraikaa askeleita oikeaan suuntaan.

Vuonna 1990 syntyneiden poikien maajoukkue selvisi viime vuonna EM-lopputurnaukseen ensimmäisenä suomalaisena maajoukkueena. Olympiafestivaaleilla pelaavalta 92-ikäluokalta on lupa odottaa samaa.

Kekki arvioi, että suomalaiset juniorimaajoukkueet voivat tulevaisuudessa hätyytellä Euroopan kymmenen kärkeä. Lajin kehittämiseksi sen pitäisi kuitenkin kasvaa Suomen sisälläkin.

- Pitäisi saada media kiinnostumaan. Meistä kirjoittavat lähinnä ruotsinkieliset tiedotusvälineet. Käsipallolla on valitettavan ruotsinkielinen leima, Kekki myöntää.

- Kun näkyvyyttä on vähän, on vaikea saada tukieuroja, joilla asioita vietäisiin aikuispuolellakin ammattimaisesti eteenpäin. Muutama iso kaupunki pitäisi saada mukaan toimintaan. Kuten juuri Tampere, Kekki sanoo.

Fakta: Käsipallo ja Suomi

Aktiivipelaajia noin 3 000.

Menestyneimmät seurat: BK-46 (Karjaa) on voittanut 20 miesten Suomen mestaruutta. Naisissa Helsingin IFK:lla on 25 mestaruutta.

Suomi on ainoa pohjoismaa, jolla ei ole käsipallon olympiamitalia.

Tuoreimmassa Euroopan rankingissa Suomi oli sijalla 34.

Ei kommentteja: