torstai 21. tammikuuta 2010

HANDBALL-KÄSIPALLO

Käsipallo

Wikipedia

Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tilanne käsipallopelissä
Färsaarelainen 5.6.1989 julkaistu taiteilija Olivur við Neyst:n käsipalloa käsittelevä postimerkki

Käsipallo on joukkueurheilulaji, jossa kaksi seitsemänhenkistä (MV + 6 kenttäpelaajaa) joukkuetta yrittää saada pallon vastustajan maaliin. Kenttä on 40 × 20 -metrinen. Palloa kuljetetaan pomputtamalla kuten koripallossa. Askelsääntö poikkeaa kuitenkin koripallosta. Otteluaika on 2 × 30 minuuttia.

Käsipallo on suosittua etenkin Pohjoismaissa, Balkanin niemimaalla, Itä- ja Keski-Euroopassa, Espanjassa, Ranskassa, Egyptissä, Koreassa, Kuubassa ja Tunisiassa. Nykyisen kaltainen käsipallo on olympialaji vuodesta 1972 (miehet) ja 1976 (naiset) alkaen. Ulkolajina se oli mukana jo 1936 olympialaisissa.

Vuonna 1946, Tanskan ja Ruotsin kutsumana kahdeksan perustajamaata – Alankomaat, Norja, Puola, Suomi, Sveitsi, Ranska, Ruotsi ja Tanska – perustivat kansainvälisen käsipalloliiton "the International Handball Federation (IHF)". IHF'n virallinen syntymäpäivä on heinäkuun 11.

Vuonna 2003 IHF:n virallisia jäsenliittoja oli 150, josta muodostuu noin 800 000 joukkuetta ja hieman yli 19 miljoonaa urheilijaa, sekä naisten että miesten joukkueissa. [1]

Jo paljon ennen nykyistä käsipalloa pelattiin lajia ulkokentillä yksitoistamiehisillä joukkueilla.

Sisällysluettelo

[piilota]

[muokkaa] Käsipallo Suomessa

Suomessa useimmat joukkueet keskittyvät nykyään ruotsinkieliselle rannikkoseudulle. Vuoden 2009 miesten Suomen mestari on Cocks Riihimäeltä. Naisten Suomen mestari on GrIFK Kauniaisista.

[muokkaa] Käsipallojoukkueita

Ei kommentteja: