perjantai 13. marraskuuta 2009

JARI KURRI"FINNIS STAR"

Wikipedia Ikuisesti Olemme luoneet kaikkien aikojen laajimman yleisen tietovarannon. Auta meitä nyt suojaamaan tämä aarre.
Wikipedia Ikuisesti Olemme luoneet kaikkien aikojen laajimman yleisen tietovarannon. Auta meitä nyt suojaamaan tämä aarre.

Jari Kurri

Wikipedia

Loikkaa: valikkoon, hakuun
Jari Kurri
Jari Kurri.jpg
Pelipaikka oikea laitahyökkääjä
Pelinumero 17
Maila oikea
Lempinimi The Spicy Finn
Pituus 182 cm
Paino 90 kg
Seurat Jokerit (SML)
Edmonton Oilers (NHL)
Milano Devils (Serie A)
Los Angeles Kings (NHL)
New York Rangers (NHL)
Mighty Ducks of Anaheim (NHL)
Colorado Avalanche (NHL)
Kansalaisuus Flag of Finland.svg Suomi
Syntymäaika 18. toukokuuta 1960 (ikä 49),
Helsinki
NHL-varaus 69. varaus, 1980
Edmonton Oilers
Pääsarjaura 1977–1998
Hall of Fame 2001
Mitalit
Miesten jääkiekko
Olympiarenkaat Olympialaiset
Pronssia Pronssia Nagano 1998 Jääkiekko
MM-kilpailut
Hopeaa Hopeaa Italia 1994 Jääkiekko
Stanley Cup
Stanley Cup winner.gif Edmonton Oilers 1984
Stanley Cup winner.gif Edmonton Oilers 1985
Stanley Cup winner.gif Edmonton Oilers 1987
Stanley Cup winner.gif Edmonton Oilers 1988
Stanley Cup winner.gif Edmonton Oilers 1990

Jari Pekka Kurri (s. 18. toukokuuta 1960 Helsinki) on menestynein suomalainenNHL-jääkiekkoilija ja ensimmäinen suomalainen pelaaja, joka nostettiin Hockey Hall of FameStanley Cup -voittaja. Edmonton OilersissaWayne Gretzkyn aisaparina. Nykyisin Kurri työskentelee Suomen jääkiekkomaajoukkueen johtotehtävissä nimikkeellä General Manager. -galleriaan vuonna 2001. Kurri on viisinkertainen hän pelasi vuosia kaikkien aikojen jääkiekkoilijana pidetyn

Kurrin pelipaikka oli tyypillisesti oikea laitahyökkääjä, mutta etenkin uransa loppuvaiheessa häntä peluutettiin myös keskushyökkääjänä. Kurrin tilastot NHL:n runkosarjassa käsittävät 1251 ottelua, 601 maalia, 797 syöttöä ja 1398 pistettä. Eurooppalaisista pelaajista vain Teppo Numminen, Mats Sundin ja Nicklas Lidström ovat pelanneet enemmän NHL-otteluja. Kurri on NHL:n kaikkien aikojen pistepörssissä sijalla 18 ja maalipörssissä sijalla 17. Molemmissa tilastoissa hän on toiseksi paras eurooppalainen pelaaja edellään vain Jaromír Jágr. Kurri saavutti NHL:ssä tuhannen pisteen rajan 716. ottelussa 2. tammikuuta 1990. Häntä nopeammin rajapyykkiin on yltänyt vain neljä pelaajaa.

Sisällysluettelo

[piilota]

[muokkaa] Ura

Kurri nousi suomalaisen urheiluyleisön tietoisuuteen vuonna 1978 iskettyään jatkoajalla poikien EM-kisojen finaalin voittomaalin Neuvostoliittoa vastaan. Ennen loppuotteluakin Jokereiden laitahyökkääjälupaus oli ollut Suomen johtava pelaaja. Miesten arvokisoissa Kurri pelasi ensimmäisen Tsekkoslovakiassa järjestetyssä Rude Pravo-turnauksessa ja ensimmäisen maaottelu maalinsa hän teki 12.9 Ruotsia vastaan. Hänet valittiin Suomen joukkueeseen Lake Placidin olympialaisissa 1980, josta tuloksena oli Suomen historian siihen asti paras sijoitus (4).

Seurajoukkuetasolla Kurri edusti kotikaupunkinsa Helsingin toista liigajoukkuetta, Jokereita, jossa Kurri oli pelannut jo pienestä pitäen. Jari Kurri pelasi kaikkiaan kolme täyttä kautta Jokereiden SM-liigajoukkueessa. Parhain pistesaalis kertyi kaudella 1979-80, kun Kurri teki 39 pistettä 33 ottelussa.

Edmonton Oilers varasi Kurrin oikeudet vuonna 1980 NHL:n varausnumerolla 69 neljännellä varauskierroksella. Syy siihen, että muut seurat eivät Euroopan lahjakkaimpiin kuuluvaa pelaajaa varanneet jo aiemmin, saattoi olla luulo, että tällä olisi pitkäaikainen sopimus Suomen maajoukkueen kanssa.

Vaikka NHL:ssä tuohon aikaan suhtauduttiin eurooppalaisiin epäilevästi, oli Kurrilla takanaan Oilersin toimitusjohtajan ja päävalmentajan Glen Satherin luottamus, josta jotain kertoo se että hän laittoi Kurrin pelaamaan samaan ketjuun sillä hetkellä NHL:n suurimpiin tähtiin kuuluneen Wayne Gretzkyn kanssa.

Kurrin tulo Gretzkyn ketjuun kaudella 1980–81 näkyi myös jälkimmäisen plus-miinus-tilastojen parantumisena: suomalaistulokas ei laiminlyönyt laitahyökkääjän puolustusvelvoitteitakaan. Kaksikolle oli tunnusomaista siirtää kiekko yhdellä kosketuksella paikkaan, jonne toinen oli vasta menossa. Oilersin tärkeimmäksi parivaljakoksi noussut kaksikko pelasi pari kautta vaihtuvien ketjukaverien kanssa. Ketjussa kävi piipahtamassa muun muassa Mark Messier, Raimo Summanen ja jopa joukkueen poliiseihin kuulunut Dave Semenko, jonka tehtävänä oli Oilersin tähtien suojeleminen. Tilanteeseen kuitenkin tuli muutos vuonna 1985, kun joukkueeseen liittyi Esa Tikkanen. Tikkanen laitettiin Kurrin ja Gretzkyn ketjuun laitahyökkääjäksi ja Tikkasen tehtäviin kuului ketjun puolustavan hyökkääjän rooli. Ketjua alettiin kutsua The Finnish Sandwichiksi (suom. "suomalainen voileipä").

Kaikkiaan hyökkääjät pelasivat yhdessä kahdeksan kautta. Heistä puhutaan yhä liigan kaikkien aikojen kovimpana ja legendaarisimpana kaksikkona.[1]

Ei kommentteja: