tiistai 17. marraskuuta 2009

MINNA HESSO"THE FLYING FINN"

Maailman paras nainen

Minna Hesso on se kaunis lumilautaileva tyttö, joka sijoittui Naganon olympialaisten half pipessa neljänneksi. Uusimman ranking-listan mukaan Hesso on nyt numero yksi maailmassa. Parin vuoden aikana hän on voittanut kymmenkunta maailman cupin osakilpailua ja lautailusta on tullut Hessolle ammatti, josta maksetaan hyvin. Jokainen osakilpailuvoitto on noin 2000 dollarin arvoinen, tosin naiset ovat palkkakuopassa lautailussakin; miehet kuittaavat maailman cupissa 5000 dollaria voitosta. Hiihtovälinejätti Salomon on Hesson suurin tukija, se antaa välineet, maksaa matkat ja tilittää Hessolle selvää rahaakin.
Huippulautailijan arki on jatkuvaa matkustamista, johon kyllästyy ennemin tai myöhemmin. "Pahimmillaan olin yli kymmenen kuukautta vuodesta pois kotoa."
Nyt Hesso asuu Sveitsin Verbierissä omistushuoneistossa ja seurustelee ruotsalaisen lumilautailija Jonas Hagströmin kanssa. Hagström on maansa huippuja, ja lähellä maailman kärkeä. Yhteisestä ammatista riidellään harvoin, vaikka kipupistekin löytyy. Ruotsalaislaskijat ovat suopeampia Kansainväliselle hiihtoliitolle (FIS) kuin suomalaiset. Hessolle lautailijoiden oma liitto (ISF) on ainoa oikea asia.
Hesso innostui innostui lautailusta, kun oma veli vei rinteeseen. Kaikkien ällistykseksi hän voitti heti ensimmäisen kilpailunsa, vaikka paikalla oli senaikainen naisten parhaimmisto.
Nyt Hesso on tekniikaltaan timantti, mutta kallo voisi olla kovempi. Lumilautailussa loukkaantumiset ovat suoraan verrannollisia uhkarohkeuteen, eikä Hesso ole kolhinut itseään pahemmin kuin kerran. Neljä vuotta sitten solisluita napsahti poikki paippiharjoituksissa, kun vankkarakenteinen mies laski suoraan päin. Ja yhä Hesso haaveilee flipistä eli täydestä voltista rännissä. "Siihen kun pystyisi."
Vaikka Hesso on vasta 23-vuotias, on hän lumilautailijoiden ammattikunnassa jo keski-ikäinen.
"Pian tämä on varmasti ohi. Haluan opiskella; kieliä tai vaikka biologiaa, yläpään sivistäminen kiehtoo", Arkadian yhteislyseosta M:n paperit kirjoittanut ylioppilas sanoo.
Olympialaisiin on aikaa kolme vuotta ja sponsorit arvostaisivat paikkaa kisoissa.
"Tuskin kukaan huippulaskija harjoittelee olympialaiset mielessä. Tätä tehdään vain sen takia, että on kivaa
.

Ei kommentteja: