lauantai 14. marraskuuta 2009

PENTTI LINDEGREN

KISAT

Jääkarhumaan joukkuepeli

Jääkiekon MM-kilpailuihin Tampereella vuonna 1965 osallistui kahdeksan maan joukkueet. Mukana olivat Neuvostoliitto, Ruotsi, Suomi, Tsekkoslovakia, Kanada, Itä-Saksa, Yhdysvallat ja Norja. Mailmanmestaruuden voitti Neuvostoliiton joukkue. Kisat alkoivat maaliskuun neljäntenä päivänä. Suomen joukkueessa pelasivat Raimo Kilpiö, Ilkka Mesikämmen, Jarmo Wasama, Juhani Lahtinen, Lasse Oksanen, Juhani Wahlsten, Reijo Hakanen, Matti Reunamäki, Jaakko Honkanen, Matti Keinonen, Seppo Nikkilä, Kalevi Numminen, Lalli Partinen, Pentti Lindegren, Pentti Rautalin, Heino Pulli ja Urpo Ylönen. Kuvamme, jossa Itä-Saksan Heinz Schildan varjostaa Suomen Matti Keinosta, on Jukka Wuolion ja Aarne Honkavaaran toimittamasta kirjasta JÄÄKIEKON KUVAKURSSI, MM 65 - kiekkoilijat opettajina.

Neuvostoliitto oli ehkä kisojen ennakkosuosikki, mutta ollessani vielä työpaikallani ammattikoulussa sattui hauska tapaus. Joku työpaikallani halusi lyödä pullakahvista kanssani vetoa Suomen puolesta ottelussa Neuvostoliittoa vastaan. No, Neuvostoliitto voitti ja minä sain pullakahvit. Halusin tarjota kaverille mahdollisuuden revanssiin, ja niin löin hänen kanssaan edelleen vetoa Itä-Saksan puolesta Suomea vastaan. Mutta ottelupa päättyi Itä-Saksan yllätysvoittoon, ja minä sain toiset pullakahvit.

Seurasi pitkä kausi, jolloin Kanada ei osallistunut MM-kilpailuihin, ja mestaruuden vei vuodesta toiseen Neuvostoliitto. Suomen sijoitus vaihteli neljännestä toiseksi viimeiseen, mutta mikä Suomen kiekkoilulle onneksi, se ei pudonnut koskaan B-sarjaan. Kerran, kun Ruotsi ei myöskään osallistunut, kilpailuissa Länsi-Saksa vei pronssimitalin Suomen nenän edestä. Kun olin näinä vuosina Oulussa opiskelemassa, asuin kämppäkaverini kanssa omakotitalon yläkerrassa Karjasillalla. Monen talven aikana kutsui vuokraisäntämme meitä useampana iltana kisojen kuluessa katsomaan alakertaan pelejä televisiosta. Niinpä sitten, kun opiskelu oli ohi, olen vuodesta toiseen seurannut kisoja television välityksellä.

Suomi on maksanut vanhat kalavelkansa Länsi-Saksalle ja myös yhdistyneelle Saksalle, sillä olemme jo voittaneet useasti pronssia ja hopeaa, onpa kerran saatu kultamitalitkin. Paitsi, että emme ole pudonneet kertaakaan B-sajaan, on onneksi Suomen jääkiekkoilulle ollut myös jääpallokaupunki Oulun panos, Oulun Kärpät on voittanut Suomen mestaruuden. Toivoisin kovasti, että Kärpät pelaisi SM-liigassa vuosina 1999-2000.

Ei kommentteja: