torstai 19. marraskuuta 2009

VANESSA VANDY"THE FLYING FINN"

Superlupaus
19.5.2008 2:51

Vanessa Vandy rikkoo rajoja seipäällä ja musiikilla.

NOUSUSSA. Vanessa Vandy hyppäsi talvella halli-SE:ksi 430.
NOUSUSSA. Vanessa Vandy hyppäsi talvella halli-SE:ksi 430. (VESA KOIVUNEN)

Vanessa Isabella Vandy

Syntynyt: 14. toukokuuta 1989 Aucklandissa (Uusi-Seelanti).
Laji: seiväshyppy.
Äidinkieli: ruotsi (ja englanti).
Seura: Vasa IS.
Valmentaja: Karl-Erik Westö.
Manageri: Mikaela Ingberg.
Kansalaisuus: Suomi ja Uusi-Seelanti (vain Suomen passi).
Saavutukset: SM-kultaa hallissa 2008 Suomen ennätyksellä 430. SM-hopeaa ulkona ja hallissa 2007.
Muuta: tekee musiikkia taiteilijanimellä Vivandy. On julkaissut albumin Dead Leaves.

Jos Vanessa Vandylla ei olisi Suomen yleisurheilujoukkueen sponsoripaitaa päällään, olisi häntä vaikea uskoa seiväshyppääjäksi. Pieni, siro ja kaunis nuori nainen olisi helpompi luokitella poptähdeksi. Mutta Vanessa onkin molempia.

Uudessa-Seelannissa syntynyt ja siellä osin kasvanut Vanessa on lahjakkuus sekä musiikissa että urheilussa. Viime viikolla 19 vuotta täyttänyt nainen hyppää nyt täysillä seivästä, mutta kun aikaa jää, istuu hän koneelleen säveltämään. Vivandy-nimellä esiintyvän muusikon kappaleita voi kuunnella esimerkiksi internetissä tai albumilta Dead Leaves.

- Musiikkini on pop- ja diskohenkistä, ja sävellän ja nauhoitan sen tietokoneellani, johon olen kytkenyt koskettimet ja rummut, Vandy sanoo.

Seiväshypyssä Vanessa Vandy tietää tarkalleen, kenen jalanjäljissä tahtoo menestyä. Svetlana Feofanova on hänelle jopa suurempi esikuva kuin seipään ennätysnainen Jelena Isinbajeva.

- Feofanova on lyhyt kuten minäkin. Hän on vain kaksi senttiä minua pidempi, 161-senttinen Vandy vertaa itseään olympiahopeaa voittaneeseen venäläiseen.

Vandy on siinä mielessäkin oiva kilpailija, että hän on kovissa paikoissa parhaimmillaan. Hän voitti halli-SM-kisat helmikuussa tuloksella 430, mikä on samalla Suomen ennätys.

- Sitä hauskempi hypätä mitä suurempi kisa. Se on vain hyvä, jos vähän jännittää.

Vandy hyppäsi talvella 430-pitkillä seipäillä, joissa ote oli korkeudessa 410. Kesällä pienikokoinen hyppääjä ulottaa otettaan sormi kerrallaan ylemmäs.

- Jos tekniikka on kunnossa, pääsen helpommin nostamaan otetta. Ei olympialaisten A-raja 445 ole mikään mahdottomuus, Pekingiin tähtäävä Vandy vakuuttaa.

Ei kommentteja: