ALEKSANDR KOKKO,JARNO PARIKKA AND LUKAS HRADECKY"ARE FINNISH FOOTBALL NEXT STARS"

Pikkuhuuhkajat selvään voittoon
EM-kisoihin valmistautuva Jarno Parikka ampui kaksi maalia Cartagenan verkkoon

Aleksandr Kokko iski Parikan tavoin kahdesti

Tomi Petresculle merkittiin voittomaali

Alle 21-vuotiaiden jalkapallomaajoukkue kohtasi La Mangan pelileirin päätösottelussa FC Cartagenan. Suomi otti isännistä selvän voiton lukemin 5-0 (3-0). Sekä Aleksandr Kokko että Jarno Parikka onnistuivat kahdesti. Ilonaiheisiin lukeutui myös U21-debyytin tehneen Lukas Hradeckyn nollapeli.

Viime hetken muutoksia

Suomi joutui tekemään yhden muutoksen kokoonpanoon vielä hetki ennen ottelun alkua. Eero Korte tunsi lihaskireyttä takareidessään ottelun alla, eikä valmentaja Markku Kanerva halunnut riskeerata FC Lahden pelaajan terveyttä. Kanerva vaihtoi Korten tilalle avaukseen Mehmet Hetemaj’n. Myös Jussi Vasara oli pois kokoonpanosta alavatsavamman vuoksi. Vasara olisi voinut pelata, mutta pitkän leirin lopuksi valmennusjohto katsoi viisaammaksi antaa Ruotsi-ottelussa raataneelle keskikenttäpelaajalle vapaapäivän.

Suomi aloitti ottelun vahvasti. Keskikentällä oli tilaa pelata ja ensimmäinen vaarallinen paikka oli syntyä jo neljännellä minuutilla Joni Ahon puolenvaihdosta. Tomi Petrescun keskitys ei kuitenkaan tavoittanut maalille juossutta Jarno Parikkaa.

Kymmenennellä minuutilla Petrescu onnistui viemään Pikkuhuuhkajat johtoon. Tällä kertaa Petrescu leikkasi vasemmalta laidalta keskelle ja laukoi kovaa vasempaan etunurkkaan. Maalissa pelannut Oscar Mateo oli laukauksessa hyvin mukana, mutta pompun ottanut pallo oli liian vaikea vangittavaksi.

FC Cartagena oli jatkuvasti vaikeuksissa Suomen keskikentän pyörittäessä peliä. Kun myös puolustus avasi peliä tarkasti Jonas Portinin johdolla, isännät olivat jatkuvasti alakynnessä. Huolimatta viiden miehen puolustuslinjasta Cartagenan puolustuksesta löytyi aukkoja, joita Parikka ja Aleksandr Kokko pyrkivät hyödyntämään.

Suomen 2-0-johto oli lähellä 37. minuutilla. Mika Ojalan keskitys kaartoi vaarallisesti Cartagenan maalille ja toppari Aridane Hornero oli puskea pallon omaan maaliin. Mateon refleksitorjunta pelasti tilanteen kulmapotkuksi. Suomi jatkoi painostamistaan ja sai uuden kulmapotkun pari minuuttia myöhemmin. Tällä kertaa Ojalan keskitys oli tarpeeksi tarkka ja Aleksandr Kokko pääsi puskemaan lukemiksi 2-0.

Kokko sai uutta puhtia osumastaan. Ottelun 42. minuutilla Kokko hyödynsi Cartagenan puolustuksen sekaannuksen ja pamautti lähietäisyydeltä illan toisen maalinsa. Kokko pelasi hetkeä myöhemmin yhdessä Petrescun kanssa loistopaikan myös Jarno Parikalle, mutta HJK-kärki ampui ohi maalin.

Kokko ja Parikka kahden maalin miehet

Markku Kanerva teki tauolla kolme vaihtoa. Jonas Portin teki tilaa Tuomo Turuselle ja Joni Aho Jukka Raitalalle. Myös hyvän avausjakson pelannut Petri Viljanen tuli pois saatuaan tällin reiteensä. Pyry Kärkkäinen otti topparin paikan Kasper Hämäläisen tullessa keskikentälle. Kärkkäinen kuului ottelun hahmoihin sekä keskikentällä että topparina pelatessaan.

Toisen jakson ensimmäinen herkkupaikka tuli Jarno Parikalle. Kokko harhautti yhdellä liikkeellä kaksi puolustajaa ja pelasi pallon poikittain rangaistusalueen sisään. Parikka pääsi laukomaan lähietäisyydeltä, mutta veto jäi voimattomaksi. Klubikärki onnistui vihdoin 65 minuutin kohdalla, kun Kokko teki jälleen hyvän esityön. FC Hongan hyökkääjä niputti kolme Cartagenan puolustajaa ja siirsi pallon kärkiparilleen Parikalle. Tällä kertaa Parikka sijoitti pallon viileästi takanurkkaan.

Parikka petasi hetkeä myöhemmin laukaisupaikan Kasper Hämäläiselle pudottamalla pallon päällään rangaistusalueen rajalle. TPS-pelaaja ampui ilmasta, mutta pallo meni puolustajan jalasta yli päätyrajan. Pirteästi esiintynyt Parikka viimeisteli itse ottelun loppulukemiksi 5-0 pelin loppuhetkillä. Juha Hakola voitti yksi vastaan yksi – tilanteen vasemmalla laidalla ja keskitti takatolpalle. Parikalla oli helppo työ puskea pallo vielä kerran Cartagenan maaliin.

– Koko joukkueen työmoraali oli tänään hyvä. Takana on pitkä leiri, mutta jaksoimme silti tehdä niitä asioita, joita olemme harjoitelleet. Pystyimme pelaamaan palloa linjan taakse ja vaihtamaan suuntaa nopeasti pallonriistojen jälkeen. Tämä oli hyvä päätös onnistuneelle leirille, joukkueen valmentaja Kari Martonen sanoi pelin jälkeen.

Pikkuhuuhkajat jatkaa valmistautumista alle 21-vuotiaiden EM-turnaukseen kohtaamalla kesäkuun 6. päivä Valkeakoskella Valko-Venäjän.

31.3.2009 U21 (1.1.1986)
FC CARTAGENA – SUOMI, La Manga (ESP)
Lopputulos 0-5 (0-3)

10’ 0-1 Tomi PETRESCU
40’ 0-2 Aleksandr KOKKO
42’ 0-3 Aleksandr KOKKO
65’ 0-4 Jarno PARIKKA
90’ 0-5 Jarno PARIKKA