perjantai 8. tammikuuta 2010

FINNISH BASKETBALL PLAYER KARI-PEKKA KLINGA"THE FLYING FINN"

Kari-Pekka Klinga vetämään ToPon takamiestallia

15.06.2007

Takamiesten taitojen kehittämiseksi on nyt perustettu oma valmennustiimi, ToPon takamiestalli, "Peren Pointit". Tallin tavoitteena on kehittää ToPon omien junioreiden pelinrakentajien taitoja. Tallin valmentajana ja vetäjänä tulee toimimaan ToPo-ikoni Kari-Pekka Klinga.

Takamiestalli tukee myös koko ToPon jatkosuunnitelmaa, jossa seuran toiminnan painopistettä pyritään viedä yhä vahvemmin junioritoiminnan ja pelaajakasvatuksen suuntaan.

Tallin ideoijina toimivat vahvasti ToPossa jo pitkään vaikuttaneet Tytti Nuoramo ja Seppo Pehkonen sekä Timo Huovinen. Kolmikolla oli myös vahvasti näppinsä pelissä Klingan mukaansaamisessa.

Talli koostuu ToPon omista lupaavista takamiesjunioreista, tytöistä ja pojista. Valmennusklinikoita on 2-4 kertaa kuukaudessa. Klinga vetää peruskoulutuksen ja vieraileviksi kouluttajiksi pyydetään koripallon kotimaisia huippupointteja ja heittäjiä.

- Takamiestalli tuntui itselleni luontaiselta tavalta palata valmennukseen pariin. Pystyn luomaan itse ohjelman ja siviilikiireet eivät ole tälle esteenä. Hauskaa olla taas mukana toiminnassa. Yritän opettaa ja tuoda omalta uraltani karttunutta tietoa junioreiden käyttöön, kertoi Klinga.


Seuravalmennuksessa keskitytään usein koko joukkueen taitojen hiomiseen ja kehittämiseen. Takamies on tärkeässä roolissa joukkueessa. Pelinrakentajan, pointin (point guard), vastuulla on saada joukkue pelaamaan sekä ohjata ja johtaa muita pelaajia. Takamiehen tärkein ase on peliäly, pelin lukeminen. Klingan mukaantulo antaa edellytykset myös henkilökohtaiselle ohjaamiselle.


ToPolla on aikojen saatossa ollut erinomaisia takamiehiä. Edesmennyt Jorma Pilkevaara oli legendaarinen heittävä takamies, joka urallaan ylsi euroopan tähdistöviisikkoon. Kari-Pekka ”Pere” Klinga nosti hienosti viimehetken ratkaisullaan Suomen maajoukkueen voittoon Venäjästä ja samalla EM-kisoihin vuonna 1995. Peren peliäly ja heittotaito olivat aivan omaa luokkaansa.


Klingan meriitit pelaajana ovat huikeat, myös valmennuksesta löytyy näyttöjä

ToPo muistetaan varmasti parhaiten 1990-luvun kultaisista hetkistä sekä loistavista otteista Euroopan kentillä, jotka pitkälti painottuivat 19 vuotta ToPossa pelanneen Klingan ympärille. Klingan pelinumerona ollut 6 on toinen ToPon jäädytetyistä pelipaidoista, Anssi Rauramon numeron 7 ohella.

Pelinumero 6 rinnassaan Klinga teki SM-runkosarjassa yhteensä 10.405 pistettä 586 ottelussa. Pistemäärä oikeuttaa edelleenkin kaikkien aikojen tilastossa kakkossijaan. Otteluitakin Klinga on pelannut Suomessa toiseksi eniten. Klinga on lisäksi antanut kautta aikojen toiseksi eniten SM-sarjassa koriinjohtavia syöttöjä (1.016).

ToPo on voittanut historiansa aikana yhdeksän Suomen mestaruutta sekä neljä Suomen Cup -mestaruutta. Klinga oli voittamassa mestaruuksista kuutta, jonka lisäksi seuran jokainen Cup-voitto sijoittuu Klingan peliuran ajalle. SM-Koriksen vuoden pelaajaksi Klinga valittiin kahdesti (1993 ja 1995) ja kaksi kertaa vuoden pelaajaksi urheilutoimittajien valinnoissa (1986 ja 1994).

Maaotteluita Klinga pelasi urallaan 135 ja oli mm. mukana vuoden 1995 EM-kisajoukkueessa. Pääsarjatasolla Klinga veti tossut naulaan vuonna 1998. Klinga saavutti kultaa myös valmentajana, luotsaamalla ToPon A-pojat Suomen mestaruuteen vuonna 2001 yhdessä toisen ToPo-ikonin Anssi Rauramon kanssa.

ToPo toivottaa Peren sydämellisesti tervetulleeksi takaisin remmiin!

Ei kommentteja: