perjantai 15. tammikuuta 2010

"FLYING FINNS" HANNU MANNINEN&ANSSI KOIVURANTA

Suomelle yhdistetyssä komea kaksoisvoitto ylivoimaisen Hannu Mannisen johdolla



25.11.2005

Kaksoisvoitto Suomeen. Voittaja Hannu Manninen, toisena Anssi Koivuranta (vas) ja kolmantena Petter Tande, Norja.

Kaksoisvoitto. Hannu Manninen jatkoi siitä, mihin hän viime kaudella jäi: voittajaksi. Hänen seurakseen palkintopallille nousi kotimaisemissaan nuori Anssi Koivuranta. Kilpailun kolmas oli Norjan Petter Tande.

Kauden ensimmäinen kilpailu oli upea aloitus Suomen yhdistetyn joukkueelle. Kaksi suomalaista oli palkintopallilla kerran viime vuonna, Sapporossa asialla olivat samat miehet kuin nytkin: Manninen ja Koivuranta, silloin voittaja ja kolmas. Nyt Koivuranta otti uransa toisen palkintopallisijoituksen ja nousi selvästi kisan kakkoseksi. Suomalaisten hienoa panosta täydensivät Jaakko Tallus seitsemäntenä ja Janne Ryynänen sijalla 19. Lisäksi suomalaisista Antti Kuisma oli 34:s ja Jouni Kaitainen 36:s.

Hannu Manninen ei jättänyt missään vaiheessa muille mahdollisuuksia. Hänen voittonsa käytännössä sinetöityi jo mäkiosuuden ensimmäisen hypyn jälkeen. Hannu leiskautti komeasti 128 metriä eli kierroksen jälkeen kolmanneksi parhaan hypyn. Kierrosten välillä mäkimontussa nähtiin rauhallisesti myhäilevä rovaniemeläinen, joka ei kantanut huolta pyörivistä tuulista toista kierrosta odotellessaan. Toinenkin hyppy onnistui mainiosti ja viime kauden yhdistetyn ykkönen sai mainiot lähtöasetelmat hiihto-osuudelle. Hän pääsi ladulle neljäntenä 18 sekuntia mäen parhaan, Ranskan Jason Lamy Chappuisin jälkeen. Siinä tilanteessa voitiin ruveta lyömään vetoa siitä, missä vaiheessa Manninen ohittaa ladulla kaikki muut. – Eikä sitä tarvinnut kauan odottaa. Hän siirtyi kärkeen parin kilometrin hiihdon jälkeen ja kasvatti välimatkaa kaiken aikaa. Maalissa voittomarginaali oli lähes kaksi ja puoli minuuttia, 2.29,6.

Varma EI oli kuitenkin vastaus, kun Manniselta kysyttiin, eikö hän pelkää olevansa hyvässä kunnossa liian varhain. Erityisen tyytyväinen Manninen oli hyppäämiseensä.

- Nyt tiedän, että olen huipulla myös hyppäämisessä. Hyppääminen tuntui samalta kuin harjoituksissa alkuviikosta. Hiihtoon minulla oli hyvä lähtöpaikka, enkä joutunut siinä pinnistämään aivan kaikkea, sanoi Manninen kauden ensimmäisessä voittajahaastattelussa, muttei myöntänyt, että hiihto olisi ollut hänelle vain harjoituslenkki.

- Ei se ollut mikään helppo hiihto, vaikka se siltä saattoi näyttää. Olosuhteet olivat raskaat, rata paikoin pehmeä ja sade piiskasi. Varmaan hiihtoni näyttää helpolta, kun on pitkät raajat ja minun pitää työntää kerran siinä kun toiset työntävät kaksi kertaa.

Anssi Koivurannan kakkossija oli myös Hannu Manniselle mieleen.
- Se tuntui melkein yhtä hyvältä kuin oma voittaminen.

Koivuranta lähti hiihtoladulle toisena yhdessä Itävallan Michael Gruberin kanssa, molemmilla oli kärkeen eroa 13 sekuntia. Viisi sekuntia takaa tuli Hannu Manninen. Mannisen mentyä omia menojaan, jäi jäljelle kärjessä lähtenyt Jason Lamy Chappus, Koivuranta, Gruber ja viidenneksi hypännyt Norjan Petter Tande. Heistä Gruber putosi matkan varrelle muut sinnittelivät yhdessä kunnes Koivuranta teki päätöksensä. Hän ryntäsi kärkeen, kun maaliin oli vajaat kaksi kilometriä, eivätkä toiset pystyneet vastaamaan. Kotiyleisön hurratessa nuorukainen hiihti uransa parhaaseen saavutukseen.

Haastattelussa Koivuranta oli tyytyväinen hiihtoonsa, vaikkei sitä minään yllätyksenä pitänytkään: ”Petter teki työn, minä vain seurasin:” Yhdistetyn päävalmentajalle Jani Klingalle Koivurannan menestys ei tullut yllätyksenä.
- Koko ajan on näyttänyt siltä, että hiihdossa on menty kovasti eteenpäin, hän myhäili.
Vaikka hiihto on kehittynyt, Hannu Mannista Koivuranta ei vielä edes kuvittele hiihdossa voittavansa.
- Ei siihen ole mitään mahdollisuuksia, hymyili nuori mies, joka ei hienon suorituksensa jälkeenkään halunnut muuttaa kauden päätavoitettaan, nuorten MM-kisoja miksikään muuksi, esimerkiksi olympia-Torinoksi.

Kilpailun kolmas, viime talven nuorten maailmanmestari, Norjan Petter Tande piti Kuusamon hiihtoa uransa kovimpana.
- Se oli tosi rankkaa. Lumi oli pehmeää ja nousut kovia. Olen tyytyväinen hiihtooni ja hypytkin olivat hyviä, vaikka minulla vielä vähän tekniikkaongelmia oikin.

Suomen joukkueesta hienosti kymmenen parhaan jokkoon, seitsemänneksi, hiihti Jaakko Tallus, joka oli tyytyväinen sijoitukseensa, ei niinkään vielä suorituksiinsa.
- Viime vuonna olin ensimmäisessä kilpailussa kuudes ja silloin tuntui, että sekä mäki että hiihtokin menivät hyvin. Nyt ei kumpikaan sujunut oikein kunnolla ja tulos oli kuitnkin ihan mukava, arvioi lieksalainen.
Joukkuetoveriensa Hannu Mannisen ja Anssi Koivurannan suoritukset eivät Tallusta yllättäneet.
- Hannu on niin järkyttävän ylivoimainen, vähän niin kuin Janne Ahonen viime vuonna. En kyllä yllättynyt Anssinkaan suorituksesta, kommentoi Tallus.

Suomen joukkueen iloisiin naamoihin kuului myös nuorten MM-kisoihin tähtäävä Janne Ryynänen, joka 19. sijallaan otti uransa ensimmäiset maailmancupin pisteet.
- Tähän asti paras suoritukseni on 31. sija. Olen tosi tyytyväinen. Hiihdossa reilun 12 kilometrin kohdalla tuntui, että poweria olisi ollut vielä parempaankin. Joku viisi sijaa olisi vielä voinut parantaa, hän arvioi.

Ei kommentteja: