Jääkiekko, SM-liiga

Blues siirsi välieräsarjan ratkaisua tuonnemmaksi

päivitetty 31.03.2008 klo 22.41

Ville Leino ja Oskar Osala pudotuspeliväännössä. Ville Leino ja Oskar Osala pudotuspeliväännössä.

Veitsi kurkulla jääkiekkoliigan viidettä välierää pelannut Espoon Blues ei suostunut vielä tyytymään pronssiotteluun. Blues kaatoi välieräsarjaa 3-1-voitoin johtaneen Jokerit Espoossa maalein 5-1.

Blues oli tullut kotiyleisönsä eteen kovalla taisteluilmeellä. Ottelu oli vanhentunut vain 14 sekuntia, kun kiekko oli ensimmäistä kertaa Jokereiden maalivahdin Joni Puurulan selän takana.

Pahanteossa oli Bluesin kakkosketju, joka kultakypärä Ryan Kellerin johdolla näytti heti vaarallisuutensa. Keller riisti kiekon keskialueella Marko Kauppiselta, nousi vahvasti laitaa pitkin ja löysi maalin kulmalta Ben Eavesin. Eavesilla oli helppo työ pistää kiekko ohi jäälle heittäytyneen Puurulan.

Bluesin salama-alun perään Jokereiden Jyrki Louhi tarjosi kotijoukkueelle arvokasta ylivoima-aikaa hölmöilemällä itsensä kakkoselle. Louhi ajettiin keskialueella pystyyn puhtaalla taklauksella, jota hän kävi "kostamassa" jäähyn arvoisesti.

Espoolaisten ylivoima oli jo kuivumassa kokoon, kun nuori hyökkääjä Tomi Sallinen väläytteli osaamistaan. Sallinen karvasi kiekon Jokeri-maalin takana, kiersi maalin hyvin kiekkoa suojaten ja lopulta terävä syöttö tavoitti siniviivalta Ville Lajusen, jonka tulinen kuti löysi paikkansa maalin ylänurkasta. Pelikello näytti sekuntia vaille seitsemää minuuttia ja taululla komeili lukemat 2-0.

Avauserän loppuun illan avausmaalin lahjoittanut Jokeri-puolustaja Kauppinen antoi kotijoukkueelle jälleen sauman lisämaaliin. Kauppinen putsasi irtokiekon oman maalinsa takaa huolimattomasti yli laidan ja tuloksena oli kahden minuutin rangaistus pelin viivyttämisestä.

Jokerit kuitenkin pelasi illan kolmannen alivoimansa kunniakkaasti, eikä Blues päässyt edes hyvillä tilanteilla juhlimaan. Jäähyn päätyttyä Jokerit painoi vahvasti kohti Blues-maalia ja kotijoukkue joutui rikkomaan ensimmäistä kertaa jäähyn arvoisesti. Jokerit ei puolen minuutin ylivoiman aikana onnistunut, joten joukkue pääsee aloittamaan toisen erän ylivoimalla.

Jokerit väläyttää, Blues kestää

Bluesin kahden maalin johtoa takaa-ajamaan lähtenyt Jokerit sai kylmää kyytiä heti toisen erän alkuun. Jokerit ei onnistunut maalinteossa puolentoista minuutin ylivoimassaan ja heti perään Kalle Kerman lähetettiin Jokeri-leiristä istumaan kakkosta.

Bluesin ylivoima sai juhlia ajassa 22.28, kun Ismo Kuoppala lähetti pitkällä syötöllään Oskar Osalan läpiajoon. Isokokoinen Osala pääsi Jokereiden puolustajista irti ja komea harhautus kruunasi suorituksen. Joni Puurula maalillaan oli voimaton. Mainittakoon, että 3-0-maaliin syöttöpisteen sai myös Blues-vahti Bernd Brückler, jolle tehopiste oli jo pudotuspelien neljäs.

Maalin jälkeen Jokereiden pakka oli entistä enemmän sekaisin. Blues vyörytti hyökkäyksiä vieraiden maalille hurrikaanin lailla. Vain Puurulan hyvät torjunnat estivät espoolaisten lisäosumat.

Erän vanhennuttua seitsemän minuuttia Jokerit sai hyvään paikkaan ylivoiman. Pahassa ahdingossa ollut helsinkiläisryhmä pääsi siirtämään pelin painopisteen espoolaispäätyyn.

Vieraiden ylivoima olikin hyvässä tikissä. Kultakypärä Ville Leinon johtama ryhmitys pyöritti kiekkoa vakuuttavasti kunnes lopulta Leino itse pääsi ohjaamaan Marko Kauppisen kudin ohi Brücklerin.

Jokerit sai 1-3-ylivoimakavennuksestaan lisää puhtia. Puolivaloilla ottelun puoliväliin edennyt joukkue syttyi taistelemaan ja sen seurauksena voimasuhteet heilahtivat hetkellisesti helsinkiläisten eduksi. Blues joutui heti Jokereiden kavennuksen perään pelaamaan toisen kakkosen alivoimaa, mutta toista takaiskua kotijoukkue ei vielä kokenut.

33 minuutin pelin jälkeen Blues-pakki Santeri Heiskanen tarjosi Kim Hirschovitsille unelmapaikan maalintekoon, mutta "Hirson" räjähtävä kuti kompuroineen Heiskasen jaloista kilahti ylärimaan.

Jokereille siunaantui myös toisen erän lopun paras tilanne, jonka jälkeen vieraat jo juhlivatkin osumaa. Maalia ei kuitenkaan hyväksytty, sillä Ville Leinon suoritus olisi sopinut paremmin jalkapalloilijan repertuaariin - sen verran komeasti Jokeritähti kiekon maaliin potkaisi.

Toiselle erätauolle lähdettiin Bluesin 3-1-johdossa.

Väärä vaihto Jokereiden turma

Ottelun kolmannen erän alkuun Jokerit tappoi ansiokkaasti Bluesin minuutin ja 20 sekunnin ylivoiman. Alivoimaurakka helpottui kahdeksan sekuntia ennen Mikko Kuparisen paluuta laatikkoon, kun Oskar Osala joutui koukkaamaan jäähyn arvoisesti.

Jokereiden päästyä ylivoimalle oli Jani Ridalla mahtava paikka kaventaa lukemat 3-2:een, mutta Bernd Brückler maalillaan piti espoolaiset kahden maalin johdossa. Rita pääsi nokikkain itävaltalaisvahdin kanssa, mutta Brückler veti pidemmän korren.

Saman ylivoiman aikana Jokereilla oli useampikin paikka kavennukseen. Tim Stapleton oli ensimmäisenä hyvässä vetopaikassa, mutta laukaus painui ohi maalin. Heti perään Ville Leino luikerteli väkevästi maalin eteen, mutta kiekko pysähtyi maalinedusruuhkaan.

Jokereiden kova yritys ottelun kaventamiseksi kostautui hieman ennen erän puoliväliä. Tasavajaalla pelatessa Doug Sheddenin suojatit sortuivat vaihtovirheeseen ja Blues pääsi ylivoimalle.

Alivoimasta huolimatta Jokerit pääsi lähes yllättämään Bluesin, mutta jälleen viimeistely-yritys pysähtyi Blues-maalin yläputkeen. Tilanteesta aukesi Bluesin nopea vastahyökkäys, josta Ville Viitaluoma iski ratkaisevan tuntuisesti ajassa 47.08 lukemat 4-1:een.

Kolmen maalin takaa-ajo oli helsinkiläisille liikaa, etenkin kun reilu viisi minuuttia ennen päätössummeria joukkue joutui kahden miehen alivoimalle. Jokerit kesti alivoiman, mutta ottelusarjan ratkaisu siirtyi auttamattomasti tulevaisuuteen.

Bluesin Tomi Sallinen iski illan toisen osumansa ja kaunisteli ottelun loppulukemiksi 5-1 tyhjään Jokereiden maaliin. Jokerit pelasi ylivoimalla ja valmentaja Shedden pisti joukkueensa harjoittelemaan maalintekoa kuudella kenttäpelaajalla. Taaskaan joukkue ei päässyt tolppaa lähemmäksi maalia ja juhlimaan pääsikin naapuri.

- Aika uskomaton sarja menossa. Ei voi sanoa kyllä ennen peliä yhtään mitään, nämä ovat jokainen olleet erilaisia pelejä. Tänään kävi näin. Katsotaan taas keskiviikkona, mikä on joukkueen kunto, Bluesin Ville Viitaluoma totesi taiston tauottua.

- Nämä ovat vaikeita paikkoja, kun pitää pistää sarja poikki. Täytyy ajatella niin, että meillä on nyt yksi mahdollisuus katkaista sarja, eikä kaksi, Jokereiden Ville Leino mietti tulevaa.

Seuraavan kerran finaalipaikka on katkolla keskiviikkona, kun joukkueet kohtaavat Helsingin Areenassa. Mikäli Blues voittaa Helsingissä, pelataan ratkaiseva seitsemäs välierä Espoossa torstaina. SM-liigan finaalisarja alkaa lauantaina. Silloin Blues tai Jokerit kohtaa ensimmäisessä loppuottelussa Oulussa Kärpät.

Blues - Jokerit 5-1 (2-0,1-1,2-0)
0.14 1-0 Eaves (Keller)
6.59 2-0 V Lajunen (T Sallinen-Lehtonen) yv
22.28 3-0 Osala (Kuoppala-Brückler) yv
28.05 3-1 Leino (Kauppinen-Stapleton) yv
47.08 4-1 Viitaluoma (Laatikainen-Lehtonen) yv
59.37 5-1 T Sallinen av tm