keskiviikko 25. marraskuuta 2009

JERE KARALAHTI"THE FINNISH POWER"







Jere Karalahti – Tähtivaeltaja




Jääkiekkoilija Jere Karalahti väsyi NHL:n päihdeterapiaan. Hän jätti tulevien vuosien miljoonat voidakseen käydä rauhassa kaljalla ilman pelkoa pissatestistä. Nyt Karalahti kertoo valintaansa syyt ja sen, kuinka NHL-unelmasta tuli painajainen.


Tumma murina nousee mustan Porschen pohjasta Pohjoisella Stadionintiellä, Helsingin jäähallin edustalla. Jere Karalahti painaa kaasupoljinta ja urheiluauto ulvahtaa tottelevaisesti. 285 hevosvoimaa on jääkiekkoilijan tossun alla.

Muutamassa sekunnissa vauhti kiihtyy hermostuttavaksi. Karalahden kourat pitelevät nahkaista rattia kuin peliohjainta, eteenpäin suunnattu katse on levollinen.

"Lähtee aika hyvin, nollasta sataan 4,5 sekunnissa", hän murahtaa stadilaisen nuhaisella äänellään ja hidastaa Nordenskiöldinkadun käännökseen. On syyskuun loppu, huippupuolustaja on palannut kotikaupunkiinsa kolmen vuoden Yhdysvalloissa asumisen jälkeen. 27-vuotias suomalainen sai puolen vuoden pelikiellon Pohjois-Amerikan jääkiekkoliigasta NHL:stä jäätyään kolmannen kerran kiinni alkoholista liigan järjestämässä päihdetestissä. Karalahti haluaa purkaa 800 000 dollarin sopimuksensa Nashville Predators -seuran kanssa ja luopua tulevien vuosien miljoonista, jos niiden ehtona on tipaton loppu-ura.

Valinta tuntuu päättömältä. Karalahti on omien sanojensa mukaan uhrannut NHL-uransa vuoksi "monta kyyneltä ja hikipisaraa, verta ja aikaa". Miten vapaus kiertää baareissa voi olla tärkeämpää kuin oman unelman eläminen?

"Jokainen tekee omat ratkaisunsa. Kaikki ei voi saada kaikkea", hän tuhahtaa. Aivan kuin vastaus olisi itsestäänselvä.

Auton varjoisessa valossa Karalahden poskien ja leuan piirteet näyttävät jykeviltä. Lähes paljaaksi ajeltu päälaki ja suuta ympäröivä, vähän hapsuiseksi päässyt pukinparta antavat pelaajasta karskin kuvan. Mutta tatuoitua ylävartaloa peittää vaalea paita ja löysä farkkupuku kuin kellä tahansa nuorella miehellä.

Ehkäpä Nashvillen valmentaja Barry Trotz liioitteli periamerikkalaiseen tapaan, kun hän kertoi Jeren näyttäneen muun joukkueen rinnalla baptistikirkkoon tuodulta moottoripyöräkerholaiselta. Suhtautuivathan amerikkalaiset monen jääkiekkofanin mielestä liioitellen myös Jeren päihdeongelmaan. Vaatia nyt jääkiekkoilijalta vesilinjaa.

Vaikka Suomi on Euroopan jenkkimielisimpiä maita, niin se ei tarkoita, että pitää apinoida jopa kaksinaismoralismia ja jeesustelua. En tietenkään puolustele varsinkaan huumeiden käyttöä, mutta jos kerran kyseessä on muutamat kaljat terassilla, minkä käsityksen olen saanut, niin hemmetti, kaikki sitä tekee, muistuttaa kirjoittaja jääkiekkofanien Jatkoaika-nettisivuilla.

Mulle riittää, et se on ammatiltaan lätkänpelaaja ja hyvä sellanen - eikä sitä saa estää. Jos se tuhoaa itsensä, niin ei oo muitten asia, kirjoittaa toinen.

Jääkiekkojohtajat olivat eri mieltä. He määräsivät, että Karalahti ei saa pelata Suomessakaan ennen kuin NHL:n kilpailukielto päättyy helmikuussa. Jos Nashville suostuu purkamaan Karalahden sopimuksen, hänellä on paremmat mahdollisuudet päästä liigajäille.

Porschen ylittäessä Mannerheimintietä Karalahti yhtäkkiä sihahtaa.

"Ai perkele, että tää käsi on kipeä."

Karalahti ravistelee liki mahdottomaksi turvonnutta nyrkkiään. Sitä tukee irrotettava lasta. Puolustaja on saanut edellisenä päivänä kuulla, että käsi joudutaan leikkaamaan.

Kipu yltyy niin, että Jeren on ryhdyttävä vaihtamaan vasemmalla kädellään. Välillä Nokian uutuusmalli soittaa hip hopia ja Jere vastaa puhelimeen. Silloin hän joutuu työntämään vaihdekeppiä oikealla kämmenpohjallaan.

Mitä kädelle on tapahtunut? Ensin Karalahti ei kerro, sitten hän mainitsee kuin ohimennen, että käsi murtui nyrkkeilyharjoituksissa viisi päivää aikaisemmin. "Rystyset kestivät, mutta isku oli niin kova että luut sortuivat taaempaa", hän kertoo ja näyttää pikkurillistä ja nimettömästä lähteviä luita. Murtuma viivästyttää kunnon harjoittelun aloittamista ainakin kahdella kuukaudella.

Kertoisiko Karalahti, jos onnettomuus olisi sattunut vapaa-ajalla? Rajuista taklauksista tunnettu mies sai nuoruudessaan parikin tuomiota pahoinpitelystä kaukalon ulkopuolella. Jere on myös aina osannut selittää asiat parhain päin. Kun hän vuonna 1996 jäi kiinni kaksi vuotta jatkuneesta huumeiden käytöstä, asia oli yllätys valmennusjohdon lisäksi kaikille pelaajille. HIFK:ssa hänen paitaansa oli ommeltu Elämä on parasta huumetta -tunnus, jota sai kantaa vain yksi elämäntavoiltaan esimerkillinen pelaaja jokaisesta liigajoukkueesta.

Porsce asettuu vaivatta ravintolan edessä olevaan pysäköintiruutuun Ruusulankadulla. Karalahti on ehtinyt harjoitella monella vahvalla autolla. Ensimmäinen oli Corvette, seuraava oli maastoauto Chevrolet Suburban. "Sisällä oli telkkarit ja videot ja Playstation ja surround -systeemit. Se oli kuin minidisko, koko takaluukku täynnä bassoa. Jos ne olisi laittanut täysille, ei olisi ollut ikkunaakaan jäljellä", Karalahti hymyilee ja silmät aukeavat innostuksesta.

1 kommentti:

Nurkkalintu kirjoitti...

Suren Jeren "töpeksimisiä" :(