sunnuntai 22. marraskuuta 2009

TUOMO RUUTU"THE FINNISH STAR"

Viikon haastattelu: Ruutu nauttii playoffs-keväästä

12.05.2009 15:41
Tuomo Ruutu, kuva: Gregg Forwerck / Getty

Tuomo Ruudun Carolina Hurricanes on esittänyt väkeviä otteita NHL:n pudotuspeleissä. Kevään yllättäjä taisteleekin tiukasti pääsystä konferenssin loppuotteluihin.

Tunnelmat pukukopissanne ovat varmasti kohdallaan?

- Keskittyneet ja kohdallaan. Kaupungissakin on päällä aikamoinen huuma, sillä katukuvassa näkyy paljon tarroja ja lippuja. Raleigh on kova kiekkopaikka, vaikka moni ei sitä uskoisikaan. Kun pelit ovat koventuneet, niin yleisö on päässyt toden teolla fiiliksiin. Kotipeleissämme on sellainen meteli, etten ole kokenut vastaavaa monessa paikassa.

Mikä on joukkueenne hyvän vireen salaisuus?

- Kyse ei oikeasti ole mistään taikatempuista. Runkosarjassa pari viimeistä kuukautta olivat meille elämän ja kuoleman pelien aikaa. Olimme silloin äärirajoilla, mikä varmasti hitsasi joukkuetta yhteen. Jossain vaiheessa näytti siltä, että olisimme jo selkeästi ulkona playoffseista, mutta pystyimme silloin skarppaamaan. Kaikki tajusivat, että se on nyt tai ei koskaan - nyt on mahdollisuus päästä playoffseihin, ja tänä vuonna niissä voi tapahtua mitä vain. Jos skarppaamisemme olisi tapahtunut vähänkin myöhemmin, se olisi ehkä jo ollut myöhäistä.

Oletko yllättynyt, että peli on luistanut playoffseissa näinkin hyvin?

- En ole. Tasaistahan tämä ollut, kun Devilsiäkin vastaan ratkaisu venyi seitsemänteen otteluun. Mutta runkosarjassa sen huomaa, että erot joukkueiden välillä ovat pieniä. Sillä ei ole juuri merkitystä, onko vastassa runkosarjan ykkönen vai ulos pudotuspeleistä jäävä joukkue.

Mikä ratkaisi taistelunne New Jerseytä vastaan?

- Se oli pienestä kiinni, ja paljon onneakin tietysti tarvittiin. New Jersey tuntui meille sopivalta vastustajalta, sillä aiempaan verrattuna jaksamme nyt pelata omaa peliämme turhautumatta. Aiemmin rupesimme muuttamaan systeemejämme, kun peli oli nolla-nolla tai vastustaja yhden maalin johdossa parin erän jälkeen. Alkukaudesta hävisimme paljon pelejä, kun rupesimme siinä vaiheessa hulluna hyökkäämään ja kaveri teki seuraavaksi pari maalia. New Jerseyn tyyppistä joukkuetta on valttia, kun pystyy olemaan kärsivällinen ja odottamaan vastustajan virheitä.

Ennakkosuosikki Boston on joutunut käsittelyssänne alakynteen. Se on varmasti nostanut itseluottamustanne melkoisesti?

- Totta kai voitot aina ruokkivat itseluottamusta, mutta ei tässä mitään sellaista huomaa, että olisimme jotain voittaneet. Jätkillä on selkeästi sellainen fiilinki, että haluamme mennä vielä pitkälle.

Runkosarjasi oli ehyt ja tehokas. Sekin maistui varmasti miellyttävältä?

- Täytyy olla ihan tyytyväinen, sillä tavoitteenani oli parantaa selkeästi viime kaudesta. Jäimme keväällä pisteen päähän playoffseista, ja nyt en halunnut asian riippuvan ainakaan itsestäni. Iso asia oli se, että sain olla viime kesän terveenä ja laittaa itseäni kuntoon. Jääkiekon pelaaminen on ylipäänsä paljon mukavampaa, kun ei koko ajan kolota ja satu johonkin. Loukkaantumisten takia olen oppinut senkin, ettei menneitä tai tulevia kannata liikaa miettiä - pitää vain nauttia tästä päivästä.

Playoffsit ovat NHL-urasi ensimmäiset. Miltä kokemus on tähän mennessä tuntunut?

- Onhan se mukavaa, kun pääsee pelaamaan tosipelejä, joissa mennään eikä meinata. Varmasti nämä ottelut myös kehittävät pelaajia, joten toivottavasti kevät jatkuu mahdollisimman pitkälle. Itse pidän siitä, ettei seuraavaa päivää tarvitse suuremmin miettiä, vaan senhetkinen peli saattaa olla kauden viimeinen. Runkosarjassa asioita joutuu miettimään vähän enemmän järjellä, kun pelejä on kuitenkin ne 82.

Siirryit Carolinaan kesken kauden Chicagosta. Mitkä ovat suurimmat erot Hurricanesin ja Blackhawksin välillä?

- Organisaatioista tai jääkiekkoilullisista asioista ei mitään suuria eroja löydy. Pieniä eroja syntyy lähinnä siitä, että joukkueiden kotikaupungit ovat erilaisia paikkoja. Itse olin juuri kotiutunut Chicagoon, kun eteen tuli siirto muualle. Kaupungissa on aina kiva käydä, sillä sinne jäi kavereita jääkiekon ulkopuoleltakin.

Joukkueessanne kiekkoilee yhteensä kolme suomalaista. Millaisia pelikavereita Jussi Jokinen ja Joni Pitkänen ovat?

- Molemmat ovat ensinnäkin olleet isossa roolissa tähänastisessa menestyksessämme. Jonin kohdalla en ole ihan varma, mahtavatko tavalliset kansalaiset edes tajuta, kuinka nopea hän on. Kun iso kaveri liikkuu noin hyvin, on kasassa aika hyvä yhdistelmä. Toisaalta Joni ei myöskään jäädy tiukimmassakaan paikassa, vaan hän pelaa aina hyvin.

- Jussi on pelannut vahvaa kevättä, saanut onnistumisia ja tehnyt tärkeitä maaleja. Hän on kokonaisvaltainen pelaaja: hyvä puolustamaan ja hyökkämään, ottamaan aloituksia, pelaamaan sekä yli- että alivoimalla.

Mitä aiot tehdä kesälomallasi, kun NHL-kausi jossain vaiheessa päättyy?

- Suunnitelmia on aina paljon, sillä tykkään reissaamisesta. Mutta sitten kun Jenkeistä tulee Suomeen, missä ovat perhe ja parhaat kaverit, niin ei lopulta haluakaan lähteä mihinkään... Ihan ensimmäiseksi Suomessa suuntaan varmasti mökille ja saunaan, sillä saunaa täällä on kova ikävä.

Ei kommentteja: