maanantai 23. marraskuuta 2009

LEO KOMAROV"THE FINNISH POWER"

Komarov Moskovassa kuin kotonaan
19.12.2008 15:53

Leijonien ensikertalainen ei törmää kielimuuriin.

Leo Komarov on syntynyt Virossa.
Leo Komarov on syntynyt Virossa.

Suomen jääkiekkomaajoukkueen ensikertalaisiin kauden toisessa EM-turnauksessa kuuluvalla Leo Komarovilla ei ole Moskovassa sopeutumisvaikeuksia. Tahtohyökkääjä kipuaa ketterästi yli venäläisen kielimuurin.

Komarov, 21, on syntynyt Viron Narvassa, joka vielä 1980-luvun lopussa oli virallisesti osa Neuvostoliittoa. Komarovien perhe muutti Suomeen, kun Leo-poika oli viisivuotias.

- Kun torstaina tulimme Moskovassa hallille pelaamaan, kadulta kuului pikkupoikien huutelua. Vastasin heille venäjäksi, mikä varmaan yllätti pojat, Komarov naurahtaa.

SM-liigaa lahtelaisessa Pelicansissa pelaava Komarov ei arkiaskareissa venäjää tarvitse, joten kielitaito uhkaa väkisin ruostua.

- Ymmärrän venäjää yhä hyvin. Harvemmin sitä kuitenkaan tulee puhuttua.

Suomalaiseksi Pohjanmaalla

Komarovin jääkiekkoilijan tausta lienee omintakeisin Leijonien Moskovan-joukkueen pelaajista.

Taitoluistelua harrastanut pojanvesseli vaihtoi jääkiekkoon ruotsinkielisellä Pohjanmaalla, jonne perhe oli muuttanut jääkiekkoilija-isä Alexander Komarovin aloitteesta.

Leo pelasi rannikkoseudulla mm. pietarsaarelaisessa Jeppiksessä ja Kokkolan Hermeksessä, kunnes seuraksi valikoitui Vaasan ylpeys Sport. Niiltä vuosilta on peräisin hänen vankka ruotsinkielen taitonsa.

- Vaasaan oli aika helppo sopeutua. Sieltä oli hyvä käydä Viron puolella. Kun sen jälkeen muutin 16-17-vuotiaana Poriin, pelotti aika lailla.

- Porissa tutut kaverit vaihtuivat uusiin. Jännitti, kun joutui yhtäkkiä puhumaan ruotsin sijasta suomea.

Nappikausi 2005-2006

Porilaiseksi Komarov nuorempi tunsi itsensä viimeistään keväällä 2006. Ässien SM-liigajoukkueen kolmos-nelosketjussa roikkunut Komarov nousi paikkaamaan pelikieltoista Marko Kivenmäkeä ykkösvitjaan ja ratkaisi patapaitojen välieräpaikan voittomaalillaan Tapparan verkkoon.

Ässät voitti SM-hopeaa, mikä sai perinteisen kiekkokaupungin sekaisin. Komarov menestyi sekä seura- että maajoukkueessa.

- Se oli nättiä. Ässissä hopeaa, ja sitä ennen ikään kuin kaupan päälle alle 20-vuotiaiden maajoukkueessa MM-pronssia.

Jos missä, Porissa aggressiivisen ärsyttäjän roolia kaihtamatonta Komarovia arvostettiin.

- Rooli tuli pakosta, kun en taidoiltani mahtunut Ässiin pelaamaan. Sain taklata paljon.

- Olen niistä ajoista rauhoittunut. Sikailut ovat jääneet vähemmälle, Komarov ruotii itseään.

Valmentajille kiitosta

Ässissä Komarovia valmensi uransa nousuun kääntänyt Mika Toivola, Pelicansissa kokenut Hannu Aravirta, joka alle 20-vuotiaiden treenaripestinsä loputtua halusi Komarovin Lahteen.

- Olen päässyt pelaamaan hyvien valmentajien alaisuudessa. On ollut hyvä kehittyä.

Leijona-komennuksen jälkeen Komarov on peliurallaan yhtä kokemusta rikkaampi. Kiekkoilijoita puoleensa vetävä NHL ei ole Toronton varaamalle hyökkääjälle pakkomielle.

- NHL:n lähteäkseen pitäisi olla todella hyvä. Ei sinne kannata lähteä pyörimään.

Ei kommentteja: