keskiviikko 10. helmikuuta 2010

FOOTBALL TEAM FINLAND"HUUHKAJAT"SUOMI-FINLAND

Suomi vastaan Armenia osa II

13.11.2006 12:49
Jonatan Johansson (vas.), ja Joonas Kolkka, Suomi-Portugali, Photo: Lauri Ouvinen/MTV3

Suomi kompastui Armeniaan ja surkeakuntoiseen kenttään reilu kuukausi sitten Jerevanissa. Toista kertaa selkeästi heikommalle ryhmälle Suomi ei saa pisteitä menettää.

Suomella on keskiviikkoisessa pelissä vain hävittävää. Pakkovoitto pitäisi Armeniasta pienessä pikkupakkasessa vieraalla alustalla puristaa. Voitolla neljän pelin jälkeen kahdeksan pistettä kerännyt Suomi ottaisi EM-karsintalohko A:n kärkipaikan haltuunsa, sillä kymmenen pisteen Serbia pelaa seuraavan ottelun vasta maaliskuussa. Armenia on puolestaan lohkossa toiseksi viimeisenä ja ottanut ainoan pisteensä juuri Suomelta.

Edellinen kohtaaminen on molemmilla joukkueilla tuoreessa muistissa, joten suuria yllätyksiä ei pitäisi tulla vastaan. Suomi oli kyllä tehnyt läksynsä hyvin ennen edellistäkin ottelua ja hallitsi suvereenisti peliä. Ainoa mikä tökki, oli viimeistely, ja siinä olisi tällä kertaa Suomen pakko onnistua.

Jussi Jääskeläinen, kuva: Lauri Ouvinen

Jerevanissa päädyttiin maalittomaan tasatulokseen, joka oli kuin voitto kotijoukkueelle, mutta todella suuri pettymys Suomelle. Pari kovaa kaukovetoa torjunut Jussi Jääskeläinen sai olla maalilla suhteellisen työttömänä, kun taas Armenian maalilla Gevorg Kasparov pelasi ehkä uransa parhaimman ottelun. Hän pelasti useaan otteeseen Armenian takaiskulta, kun Suomen maali näytti varmalta. Toinen suuri tekijä Suomen maalittomuuteen oli viimeistelyn ontuminen. Etenkin Shefki Kuqille siunaantui luvattoman monta paikkaa, ja hän tuhlasi ne kaikki. Epätasainen kenttä oli taitopelaajille kuten Jari Litmaselle todella vaikea alusta pelata, ja itse maestrollekin tuli huomattava määrä harhasyöttöjä.

Armenian riveistä on maalivahdin lisäksi nostettava esille Ajaxin riveissä pelaava hyökkääjä Edgar Manucharyan, joka on todella nopea pelaaja. Hänelle jos Armenia saa pelattua liukkaalla alustalla juoksupalloja, niin siinä on vieraiden iskun paikka. Petri Pasasella oli Manucharyanin kanssa vaikeuksia Jerevanissa, ja nyt Pasasen pelituntuma ei ole paras mahdollinen hänen jouduttuaan vaihtomiehen rooliin Werder Bremenissä.

Karisiko kotietu

Mika Nurmela, kuva: Lauri Ouvinen

Töölön jalkapallostadionin keinonurmi on saanut paljon kritiikkiä osakseen, mutta sen vahvuuksille vallitsevissa olosuhteissa on löytynyt myös monta puolestapuhujaa. Se on kuitenkin selvää, että alusta on vieras myös valtaosalle Suomen pelaajista. Ainoastaan HJK:n Mika Nurmelalla on täysi kotikenttäetu.

Alustan vaikutukset pelin kulkuun ovat ennalta tiedossa. Keinonurmi tulee olemaan vallitsevassa säässä liukas, ja siten pallo tulee liikkumaan sillä todella nopeasti. Suomi aloitti valmistautumisen keinonurmialustaan jo hyvissä ajoin kokoontuessaan kautensa päättäneiden pelaajien kanssa kolmipäiväiselle harjoitusleirille viime viikolla. Viikonloppuna seuroissaan pelaavat runkomiehemme tosin pääsivät liittymään joukkueen mukaan vasta maanantaina, joten totutteluun uudelle alustalle jää kovin vähän aikaa.

Keskiviikkoinen alusta sopii kyllä Suomelle paremmin kuin se perunapelto, jolla Jerevanissa pelattiin. Keinonurmialusta on tasainen, ja sillä syötöt lähtevät siihen suuntaan, mihin niitä yritetäänkin. Pallo pomppii keinonurmella lähes normaalisti, joten tottuminen alustalle ei luulisi olemaan lyhyessäkään ajassa mahdoton urakka.

Poissaoloja

Alexei Eremenko jr, kuva: Lauri Ouvinen

Suomi joutuu peliin ilman useaa avainpelaajaansa. Jari Litmanen on ollut suuressa roolissa aiemmissa peleissä ja todella isossa osassa pelinrakentelua. Hänen puuttumisensa korvataan Alexei Eremenko Juniorin taidokkuudella, joten aivan vailla mielikuvitusta ei Suomi ole peliin joutumassa. Teemu Tainio on edelleen poissa, mikä on iso menetys. Lisäksi keskikentältä puuttuu Aki Riihilahti. Markus Heikkinen ja Mika Väyrynen sen sijaan ovat kunnossa ja valmiina tositoimiin kentän sydämessä.

Maalinsylkijöistä Suomella on ollut perinteisesti huutava pula. Nyt sivussa on aiempien vuosien ykköshyökkääjä Mikael Forssell, joka tosin ei ole ollut täydessä pelikunnossa aikoihin. Shefki Kuqista ei ole ratkaisijaksi, sillä hänen viimeistelyprosenttinsa on luvattoman huono. Suomen onneksi Jonatan Johansson on pelikunnossa, ja siten yksi kuuma hyökkääjä on valmiina sulattamaan kotiyleisön maaleillaan. Nyt Suomella tosin on vielä Eremenkon vapaapotkuarsenaali käytössään. Sillä ratkaistiin monta ottelua edellisissä karsinnoissa. Eremenko osui Armenian verkkoon vaparilla tämän edellisellä Suomen vierailulla 2004. Tuossa ottelussa Kuqikin onnistui viimeistelemään kahdesti, kun Suomi voitti MM-karsintapelin maalein 3-1.

Huolia Suomen alakerrassa ei ole muita kuin se, että Petri Pasanen ei ole päässyt aikoihin kunnolla pelaamaan seuransa Werder Bremenin riveissä, ja pelituntuma on näin ollen kateissa. Muutoin Suomen tilanne näyttää hyvältä puolustuskaluston osalta.

Armenia saapuu Helsinkiin hieman erilaisella ryhmällä kuin mitä sillä oli edellisessä kohtaamisessa. Viime Serbia-ottelussa ulosajettu Rafael Nazaryan on keskiviikkona pelikiellossa. Valmentaja Ian Porterfield ei valinnut miehistöönsä tällä kertaa ecuadorilaissyntyistä Khose Bilibiota, vaan jätti tämän rannalle kurinpidollisista syistä. On myös epävarmaa saavatko Karamyanin veljekset viisumeitaan kuntoon. Armenialaislähteiden mukaan miesten viisumiasioissa on jotain epäselvää. Sen sijaan nyt uusina miehinä mukana ovat maalivahti Roman Berezovsk ja hyökkääjä Robert Zebelyan, jotka olivat poissa edellisestä Suomi-pelistä.

Ei kommentteja: