tiistai 2. helmikuuta 2010

JANNE AHONEN-THE EAGLE FROM (FINLAND) -MAYBE WORLD BEST SKI JUMPER EVER

Janne Ahonen mäkiviikon kuninkaana
Näistä voitot muistetaan
6.1.2008 19:46
Janne Ahonen Itävallassa joulukuussa 2007.
Janne Ahonen Itävallassa joulukuussa 2007.

1998-1999

Janne Ahonen voitti mäkiviikon ensimmäisen kerran 21-vuotiaana. Jo tuolloin mies tunnettiin yhdestä ilmeestään, mutta voiton varmistuttua hän väläytti pyynnöstä hymynkin.

Legendaarisen turnauksen voittamisesta hän antoi tunnustuksen kihlatulleen Tiia Jakobssonille, jolle hän omisti saavutuksensa Itävallan radion haastattelussa.

Ahonen selviytyi kokonaiskilpailun ykköseksi voittamatta ainuttakaan osakilpailua.

- Tasaisuus on mäkiviikolla valttia, täydet 20 pistettä kolmelta tuomarilta viimeisestä telemarkistaan saanut Ahonen kertoi.

Hän sai voitostaan 125 000 markkaa ja viikon kokonaisansiot nousivat 264 000 markkaan (noin 44 700 euroon).

2002-2003

Ahosen uran toinen mäkiviikko muistetaan palkinto-Audista ja siitä syntyneistä pulmista. Audi All-Road V6 lahjoitettiin voittajalle Bischofshofenissa, mutta poseerauksen jälkeen hän ei voinut ajaa autoaan kotiin. Ongelmaksi koitui Suomen verotus, jonka johdosta Ahosen olisi pitänyt maksaa ajokistaan noin 60 000 euroa veroa eli saman verran kuin se maksaa Keski-Euroopassa.

Lopulta Ahoselle lyötiin avaimet käteen yhdeksän kuukautta voiton jälkeen, kun Suomen Audi otti auton omistukseensa ja Ahonen nimettiin sen haltijaksi.

Siinä missä ensimmäinen mäkiviikon voitto oli omistettu Tiialle, oli toinen suunnattu kotona odottavalle yksivuotiaalle Mico-pojalle. Ahonen keksi kirjoittaa hanskoihinsa "Moi Mico", ja kun voitto oli varmistunut, nosti hän hanskat tv-kameran eteen.

- Kyllähän vuoden ikäinen jo lukee. Tai eiköhän Mico saa terveiset ainakin jotain muuta kautta, tyytyväinen voittaja veisteli.

2004-2005

Ahosen kolmas mäkiviikon voitto ei tullut kenellekään yllätyksenä, sillä suomalainen oli voittanut kaikki kolme Bischofshofenia edeltänyttä kisaa. Mediamylläkkä ja kirkuvat fanit olivat Ahosen riesana koko turneen ajan, mutta huipennuksen maailmancupin johtaja koki Bissenissä.

Ahonen oli astelemassa mäellä vessakoppiin, kun hän huomasi tv-kameramiehen roikkuvan sinnikkäästi kannoillaan.

- Menin koppiin sisälle ja näytin miehelle, että tule vaan. Ei tullut sitten sisälle asti, Ahonen kuittasi.

Hänen ensimmäinen hyppynsä päätöskilpailussa oikeutti vain neljänteen sijaan, mikä antoi itsevarmuutta uhkuneelle Ahoselle työrauhan viimeiseen hyppyyn.

- Silloin tiesin, että mäkiviikon voitto oli jo varma.

Saksalaisen RTL-kanavan paikalle lennättämä perhe yllätti Ahosen iloisesti. Hän näki kesken haastattelun tutun pipopään yleisön joukossa. Micohan se siellä.

- Micon ensimmäiset sanat minulle olivat "katso isi, tuolla on Adam Malysz", Ahonen kertoi.

2005-2006

Ahosen viimeisin mäkiviikon voitto oli kahdesta syystä historiallinen: ensinnäkin hän jakoi tittelin Jakub Jandan kanssa ja toiseksi hän sijoittui neljällä mäkiviikon voitollaan jakamaan ennätystä Jens Weissflogin kanssa.

Etukäteen Ahosen nousua mäkiviikon voittajaksi pidettiin epätodennäköisenä, sillä vain 20,7 prosenttia uskoi skispringen.de-sivuston kyselyn mukaan häneen. Kansainväliset toimittajat arvelivat Ahosen pystyvän metrimääräisesti taistelemaan voitosta, mutta hänen alastulonsa laskettiin ongelmaksi.

Edes kilpailun tshekkituomari Rudolf Höhnlin maanmiehensä Jandan ensimmäisen kierroksen hypystä jakamat täydet 20 pistettä eivät saaneet Ahosta taipumaan. Hän kosti ne hyppäämällä toisella kierroksella tarpeeksi pitkälle (141,5 metriä).

- Perkele, että tuli tarpeeseen, Ahonen purki tuntojaan valmentaja Tommi Nikusen onnitteluhalauksessa.

Ei kommentteja: